Web Analytics
Panel: Veoma je važno govoriti o ženskim pravima - BetaRS

Panel: Veoma je važno govoriti o ženskim pravima

Društvo | 07.03.2024 | access_time 21:10
Panel: Veoma je važno govoriti o ženskim pravima
Foto: Beta/Miloš Miškov

Veoma je važno govoriti o ženskim pravima i isticati njihov značaj, jer se mnoge žene i danas suočavaju sa ozbiljnim iskušenjima, uprkos značajnim rezultatima u borbi za unapređenje njihovog položaja, ocenili su danas u Beogradu predstavnici Ujedinjenih nacija (UN), Evropske unije (EU), Nemačke i Norveške.

Na panelu "Šta bih poručila mlađoj sebi", održanom u EU info centru povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, direktorka Kancelarije UN u Srbiji Mari Jamašita rekla je da su u borbi za ženska prava u poslednjih 50 godina ostvareni veliki rezultati, ali da se mnoge žene i danas suočavaju sa brojnim iskušenjima i da su pogođene nejednakošću.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva kazala je da se u regionu Balkana žene i devojke "uče da udovoljavaju drugima" i ukazala na nedostatak "pravih ženskih uzora".

"Verujte sebi i svojoj viziji, nemojte da budete kao sve druge", poručila je Halačeva ženama.

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad pozdravila je održavanje panela, rekavši da je "veoma bitno što su u prilici da govore o ženskim pravima".

Konrad je žene posavetovala da "ne budu stidljive" i da "ne slušaju druge", navodeći da umesto toga moraju da podstiču druge "jer je to ljudima potrebno".

"Rasla sam u dobu kada su u Nemačkoj otvorene mnoge šanse za žene, na primer u diplomatiji, i tada sam se zapitala zašto bih negirala samoj sebi takvu šansu", navela je Konrad.

Ambasadorka Norveške u Beogradu Kristin Melsom savetovala je devojkama i ženama "da ne pokušavaju da budu nešto što nisu kako bi bile prihvaćene", ukazujući da je "pravljenje grešaka normalno jer se ne može ugoditi svakome".

Melsom je rekla da je gotovo 10 godina bila vojnik, što se tradicionalno smatra "muškim zanimanjem", i da je stalno morala da se dokazuje, ali da je želela da ljudi vide ko je ona zapravo.

Teme