Web Analytics
Većina automatizovanih sistema vožnje ne obraća pažnju šta rade vozači - BetaRS

Većina automatizovanih sistema vožnje ne obraća pažnju šta rade vozači

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 12.03.2024 | access_time 15:45
Većina automatizovanih sistema vožnje ne obraća pažnju šta rade vozači
Većina elektronskih sistema, koji preuzimaju neke zadatke upravljanja automobilima, ne osigurava da vozači obraćaju pažnju na to šta rade ti sistemi i ne daju dovoljno jaka upozorenja niti preduzimaju druge radnje da bi naterali vozače da reaguju kad zatreba - objavio je danas sektor osiguranja u SAD.

Samo jedan od 14 delimično automatizovanih sistema upravljanja automobilima, koje je testirao Institut osiguranja za bezbednost na putevima (IIHS), pokazao se dovoljno dobro da dobije skromnu ocenu "Prihvatljiv". Dva sistema su ocenjena kao "marginalna", a ostali kao "loši". Nijedan sistem nije dobio ocenu "dobar".

Većina sistema nema adekvatnu zaštitu da spreči da vozači skrenu pažnju sa onoga što automobil radi na putu - rekao je predsednik IIHS Dejvid Harki.

Institut je smislio ocene da bi naterao proizvođače automobila da prate standarde, uključujući koliko pažljivo sistemi nadgledaju vozače i koliko brzo ti sistemi automobila izdaju upozorenja, ako vozači ne obraćaju pažnju.

Analiziranih 14 sistema su među najsofisticiranijim na tržištu - rekao je Harki.

Samo jedan od sistema - "Teammate" za "Lexus LS", dobio je ocenu "prihvatljiv". Sistem "General Motorsa" "Super Cruise" u automobilu "GMC Sierra" i "Nissanov Pro-Pilot Assist" sa dodatkom "Navi-Link" u električnom vozilu "Ariia" su ocenjeni kao "marginalni".

Ostali sistemi "Nissana", "Tesle", BMW, "Forda", "Genesisa", "Mercedes-Benza" i "Volvoa" su ocenjeni kao "loši".

Harki je rekao da su sistemi za vožnju u početku bili kombinacije bezbednosnih funkcija kao što su automatsko kočenje u slučaju nužde, upozorenja o napuštanju kolovozne trake, vožnja sredinom trake i detekcija mrtvog ugla u vidnom polju vozača. Ali ti sistemi sada daju priliku vozačima da neko vreme uopšte ne obraćaju pažnju na kretanje svog automobila, što povećava rizike - rekao je on u intervjuu.

"Zato je važno da osiguramo da vozač ipak bude fokusiran na kretanje svog vozila" - rekao je Harki.

Neki proizvođači automobila, rekao je on, prodaju sisteme tako da vozači poveruju da su potpuno autonomni, ali "ne želimo da vozači pogrešno tumače šta te stvari mogu, a šta ne mogu da urade", dodao je on.

Trebalo bi da ti sistemu, kaže IIHS, mogu da uoče da li su glava ili oči vozača usmerene na put i da li su im ruke na volanu ili bar u blizini, spremne da ga zgrabe ako je potrebno.

Institut je takođe rekao da ako sistem "ne vidi" oči vozača na putu ili ako ruke nisu spremne za upravljanje, trebalo bi da postoje zvučna i vizuelna upozorenja u roku od 10 sekundi, a potom, pre no što istekne 20 sekundi, sistem bi trebalo da doda treće upozorenje ili da pokrene hitnu proceduru za usporavanje vozila - saopštio je Institut.

Proizvođači automobila bi takođe trebalo da obezbede da, pre no što se uopšte može koristiti sistem za automatsku vožnju, budu aktivni bar sistemi sigurnosnih pojaseva i automatskog kočenja u slučaju nužde.

Nijedan od 14 ispitanih sistema nije ispunio sve zahteve za praćenje vozača, ali je "Fordov" bio blizu, saopštio je IIHS.

"Lexusov" "Teammate" i GM-ov "Super Cruise" su ispunili zahtev za upozoravanje vozača, dok su sistemi "Nissana" i Tesle "bili blizu".

Samo je "Genesis" - luksuzni brend "Hyundaia", objavio da ubrzano radi na poboljšavanju svog sistema uz dodavanje kamere koja će pratiti vozača, dok su ostali proizvođači različito reagovali na testiranje svojih sistema, a neki i osporavaju loše ocene koje su dobili.

Teme