Web Analytics
SEEMO: Dinko Gruhonjić je na meti veoma ozbiljnih pretnji po ličnu bezbednost - BetaRS

SEEMO: Dinko Gruhonjić je na meti veoma ozbiljnih pretnji po ličnu bezbednost

Politika | 26.03.2024 | access_time 10:05
SEEMO: Dinko Gruhonjić je na meti veoma ozbiljnih pretnji po ličnu bezbednost
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) sa sedištem u Beču zahtevala je danas od nadležnih organa u Srbiji da sankcionišu one koji prete smrću novinaru iz Novog Sada Dinku Gruhonjiću, i upozorila da je izložen pretnjama po ličnu bezbednost.

"Grafit ne predstavlja samo verbalno uznemiravanje, već i opipljivu pretnju po bezbednost i dobrobit Gruhonjića", naveo je SEEMO u saopštenju za javnost.

Dodaje se da ispisivanje grafita kojim se Gruhonjiću preti smrću na zgradi u kojoj živi sa porodicom nije izolovan incident, nego je deo tekućeg obrasca zastrašivanja i neprijateljstva usmerenog prema Gruhonjiću i drugim novinarima u Srbiji.

"Vredi napomenuti da je Gruhonjić u prošlosti bio podvrgnut sličnim aktima zastrašivanja, što ukazuje na zabrinjavajući trend uznemiravanja i agresije sa ciljem da se ućutka neslaganje i uguši slobodu štampe u regionu", upozorio je SEEMO.

Poručili su da osuđuju ovakvo ponašanje i da se solidarišu sa Gruhonjićem i svim novinarima u Srbiji koji se suočavaju sa sličnim pretnjama i zastrašivanjem.

"Sloboda štampe je osnovni stub demokratije i svaki pokušaj da se ona podriva mora se suočiti sa brzom i odlučnom akcijom. Pozivamo nadležne da temeljno istraže ovo pitanje i pozovu odgovorne za svoje postupke. Novinari moraju biti u stanju da obavljaju svoj posao bez straha od odmazde, a na društvu u celini je da podržava i štiti njihova prava i slobode", naveo je SEEMO.

Veliki broj pretnji smrću i uvreda zajedno sa Gruhonjićem dobila je i predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić.

SEEMO je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, rukovodilaca medija i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi. Članovi SEEMO su u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kosovu, Kirgistanu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Moldaviji (sa teritorijom Pridnjestrovlja).

U nju su uključeni i Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Turska, Ukrajina i Uzbekistan.

Austrija, Italija, Vatikan i San Marino imaju poseban status u SEEMO, koji ima više od 3.000 pojedinačnih članova i medije kao korporativne članove.

Teme