Web Analytics
Primerci ugrožene vrste zelenog pauna primećeni na jugozapadu Kine - BetaRS

Primerci ugrožene vrste zelenog pauna primećeni na jugozapadu Kine

Zabava | 26.03.2024 | access_time 13:30
Primerci ugrožene vrste zelenog pauna primećeni na jugozapadu Kine
Foto: Xinhua
Ukupno pet primeraka retkih zelenih paunova snimljeno je 16. marta infracrvenim kamerama u rezervatu prirode u provinciji Dženkang Nanpenghe u okrugu Dženkang, jugozapadna kineska provincija Junan, saopštila je Kancelarija za upravljanje i zaštitu rezervata, prenosi Sinhua.

Pažljivim pregledom je potvrđeno da je svih pet paunova iz istog jata. U rezervatu je do sada praćeno oko 10 jata zelenih paunova, ukupno oko 48 jedinki, navela je Kancelarija.

Zeleni paunovi su jedina domaća vrsta pauna u Kini, a trenutno se nalaze samo u Junanu. Oni su kategorisani kao divlje životinje pod zaštitom prve klase na nacionalnom nivou i kritično su ugrožena vrsta.

Praćenje populacije zelenih pauna u Dženkangu počelo je 2015. godine, a jedan mužjak pauna prvi put je primećen infracrvenom kamerom 2018. Od 2019. godine aktivnost zelenih paunova u rezervatu je sve učestalija, a broj posmatranih populacija se postepeno povećavao.

Tokom 2023. godine, do osam paunova je snimljeno na jednoj slici. Pored toga, u rezervatu su mnogo puta primećeni mladsunci zeleni paunova, sa do četiri na jednoj slici.

Preko tri miliona juana (oko 0,42 miliona američkih dolara) uloženo je od 2020. godine u napore da se sprovede praćenje populacije zelenih pauna, restauracija i zaštita staništa. 

Teme