Web Analytics
Mladunče retke vrste zlatnog majmuna rođeno u rezervatu pod zaštitom Uneskoa - BetaRS

Mladunče retke vrste zlatnog majmuna rođeno u rezervatu pod zaštitom Uneskoa

Zabava | 02.04.2024 | access_time 14:05
Mladunče retke vrste zlatnog majmuna rođeno u rezervatu pod zaštitom Uneskoa
Foto: Xinhua/Yang Wenbin
Ženka retke vrsta majmuna s prnjatim nosom iz Guidžoua po imenu Sjao Fan rodila je bebu 21. marta u regionu planine Fandžingšan na jugozapadu Kine, saopštila je 29. marta Uprava nacionalnog rezervata prirode Fandžingšan, prenosi Sinhua.

Mladunče majmuna je dobrog zdravlja. Tokom proteklih osam godina, Sjao Fan je uspešno rodila četiri zdrave bebe, saopštila je uprava rezervata.

Retka vrsta prnjastog majmuna iz Guidžoua, ili zlatni majmun Guidžou, koji živi isključivo na području planine Fanđingšan, lokacije Uneskove svetske prirodne baštine, nalazi se pod najvišom zaštitom u Kini i naveden je kao "kritično ugrožena" vrsta od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Prema Jang Veiju, šefu istraživačkog centra za prnjaste majmune Guidžou u prirodnom rezervatu, period razmnožavanja majmuna je skraćen sa tri na dve godine u centru, što je pomoglo u sprovođenju naučnih istraživanja o majmunima.

Među tri vrste zlatnih majmuna koji su endemični za Kinu, Guidžou majmun ima najmanju populaciju, najuže stanište i najmanje ekoloških informacija.

Populacija ovih retkih majmuna narasla je na procenjenih 700 do 800 jedinki. Prema podacima administracije rezervata, trenutno se u istraživačkom centru nalazi devet zatočenih Guidžou majmuna s prćastim nosem.

Teme