Web Analytics
Aleksić: Propali razgovori o izbornim uslovima, vlast neće izbore u istom terminu - BetaRS

Aleksić: Propali razgovori o izbornim uslovima, vlast neće izbore u istom terminu

Politika | 03.04.2024 | access_time 11:25
Aleksić: Propali razgovori o izbornim uslovima, vlast neće izbore u istom terminu
Foto: Beta/Milan Ilić

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da su razgovori u Skupštini Srbije o izbornim uslovima propali jer vlast nije želela da ispuni zahtev da u istom danu budu održani i beogradski i izbori u ostalim opštinama.

"Mi smo želeli samo da se izborimo za elementarne izborne uslove ali vlast nije pristala, jer očigledno nema iskrenu nameru da promene izborne uslove... To samo potvrđuje njihovu nameru da i u narednom izbornom procesu nastave da rade sa fantomskim biračima i preseljenjem ljudi iz jedne u drugu opštinu", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je kazao da opozicija želi da izađe na izbore, ali da je vlast "izabrala da na njih ide bez opozicije".



"Po njima je u ovom trenutku sve u redu, da imamo i fantomske birače i preseljenje ljudi. Izbore ili imamo ili nemamo, mi na krađu ne pristajemo", kazao je jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja.

Upitan da li to znači da će taj deo opozicije bojkotovati predstojeće lokalne izbore u Beogradu, koje će predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisati tokom dana, Aleksić je kazao da je opozicija "rekla šta ima".

"Nemamo šta da čekamo, izbora ili ima ili nema. Pravićemo dogovore šta da radimo u ovoj situaciji. Nastavićemo naše aktivnosti kako se budemo dogovorili", rekao je Aleksić.

Ocenio je da vlast "nema zdravorazumski odgovor" na pitanje zašto ne želi da svi lokalni izbori budu održani kad i beogradski, 2. juna.

"Logično je i demokratskije da svi lokalni izbori budu održani u istom danu. To je elementarna stvar oko koje uopšte ne bi trebalo da bude rasprave", ocenio je predsednik Narodnog pokreta Srbije po završetku sastanka u parlamentu o izbornim uslovima koji je počeo u ponedeljak.

On je dodao da je opozicija za današnje razgovore o izbornim uslovima pripremila predlog o komisiji koja bi se između ostalog, bavila kontrolom biračkog spiska ali da o tome nije bi bilo razgovora jer vlast nije pristala na zahtev da svi lokalni izbori budu održani istog dana.
"To je bio jedini politički zahtev, sve ostalo je bilo vezano za preporuke ODIHR. Taj zahtev je jedina brana za migracije birača", rekao je Aleksić.

Na prvom sastanku, pre dva dana, došlo je do razmimoilaženja jer je predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla da je neprihvatljiv zahtev da se beogradski i lokalni izbori u više gradova održe u istom danu.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac kazao je da opozicija nije došla na razgovore o izbornim uslovima "da bi se cenkali".

Nismo došli sa maksimalnim zahtevima već smo izneli minimum minimuma kako bi rešavali problem i dobili uslove za izbore na koje može da se izađe. Ovde je potreban konsenzus da bi se izašlo iz krize", rekao je Lutovac.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović ocenio je da su razgovori o izbornim uslovima propali jer vlast nije pokazala političku volju da izađe u susret zahtevima opozicije kako bi izbori bili "koliko toliko fer i pošteni".

"Vodili smo borbu i želeli da nađemo dogovor s vlašću da ovu krizu rešimo na optimalan način ali nije bilo političke volje vlasti", kazao je Mihailović.

Dodao je da ne mogu izaći na izbore u postojećim uslovima.

"Kao da im je želja da i dalje prijavljuju ljude na fiktivnim adresama. Kao opozicija želimo da izađemo na izbore ali ne na nameštene izbore gde će se ponoviti krađa od 17. decembra. Takvi izbori neće biti važeći", rekao je Mihailović.

Šef poslanika Zeleno-levog fronta Radomir Lazović ocenio je da se iz stavova predstavnika vlasti može zaključiti da nemaju nameru da ispune preporuke ODIHR o unapređenju izbornih uslova.

"Borićemo se do poslednjeg trenutka da pokušamo da promenimo ove izborne uslove", rekao je Lazović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić odbacila je ocene da je opozicija na razgovore došla "s namerom da se dogovor ne postigne".

"Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je pokušala da imputira da smo došli s jasnom namerom da ćemo bojkotovati izbore ili da se svi pomere na jesen, što je nemoguće. Jasno smo rekli da nemamo ništa protiv da svi ostali izbori budu 2. juna, kad i beogradski. To je ključni uslov, da svi lokalni izbori budu istog dana", kazala je Tepić.

Teme