Web Analytics
Ministarstvo energetike, sa kompanijom Huavei, najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u Srbiji - BetaRS

Ministarstvo energetike, sa kompanijom Huavei, najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u Srbiji

Tranzicija | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 15:05
Ministarstvo energetike, sa kompanijom Huavei, najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u Srbiji
Foto: Beta/Ana Slovic
Savetnik ministra za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak najavio je danas da će to ministarsvo, zajedno s kompanijom Huavej (Huawei) relizovati zeleni projekat sigurnih kuća u Srbiji, saopštio je Huavej.

On je na konferenciji "Huawei digital and green Adriatic partner summit day 2024", posvećenoj zelenoj tehnologiji i digitalnoj transformaciji, kazao da u Ministarstvu rudarstva i energetike cene napore kompanija da svoje znanje stave u službu zajednice i pruže podršku najranjivijim članovima društva, a jedan od projekata je i projekat sigurnih kuća u Srbiji koji je pokrenula kompanija Huavej.

"Privreda nije posmatrač, već aktivni učesnik procesa energetske tranzicije koja unapređenjem svog poslovanja u pravcu veće održivosti doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom i smanjenjem emisija štetnih gasova. Posebno važnu ulogu privreda ima u iniciranju i uvođenju tehnoloških inovacija koje omogućavaju efikasnu i održivu energetsku tranziciju", rekao je Mrdak.

On je istakao i da je plan Vlade Srbije da do kraja ove decenije proizvodi do 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, kao i da emisija gasova sa efektom staklene bašte bude 40 odsto manja u odnosu na prethodne decenije i da se značajno unapredi energetska efikasnost.

"Ključni alat do ovog cilja predstavlja dobar zakonodavni okvir i investicije, kako javnog tako i privatnog sektor", kazao je Mrdak.

Na konferenciji su predstavljena i najnovija rešenja kompanije Huavej iz oblasti obnovljivih izvora energije, koja će se uskoro naći na tržištu Srbije.

Generalni direktor Huavej tehnolodžis u Srbiji Džang Kajming (Zhang Qiming) istakao je da ta kompanija u Srbiji kroz različite inicijative i partnerstva doprinosi digitalnoj transformaciji zemlje, ali i uključivanju svakog pojedinca i celog društva u moderne digitalne trendove.

"Za nas je današnji dan veoma važan, zato što imamo priliku da u narednom periodu svoju ekspertizu i bogato međunarodno iskustvo proširimo i na energetski sektor i druge industrije. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da najavim početak poslovanja Huawei Digital Power ogranka u Srbiji koji će omogućiti upotrebu digitalne tehnologije za razvoj čistih izvora energije i digitalizaciju energetskog sektora, kako bi svima omogućio zeleniju i zdraviju budućnost", kazao je on.

Uveren je i da će Digital Power tim kompanije svojom ekspertizom i internacionalnim iskustvom osnažiti i ubrzati energetsku tranziciju Srbije i regiona i da će Huavej tehnološka rešenja doprineti smanjenju emisije štetnih gasova.

Na događaju je održana i panel diskusija pod nazivom "Primena obnovljivih izvora energije - izazovi i mogućnosti" na kojoj su predstavljeni ključni aspekti obnovljivih izvora energije i njihova uloga u stvaranju održive i ekološki osvešćene budućnosti Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije