Web Analytics
Klimatske promene dovode do zagrevanja i veće vlažnosti visoravni Ćinghai-Sizang - BetaRS

Klimatske promene dovode do zagrevanja i veće vlažnosti visoravni Ćinghai-Sizang

Klimatske promene | 09.04.2024 | access_time 17:20
Klimatske promene dovode do zagrevanja i veće vlažnosti visoravni Ćinghai-Sizang
Foto: Xinhua/Zhang Long
Kineski istraživači su predvideli da će globalno zagrevanje dovesti do zagrevanja i povećane vlažnosti severne ivice visoravni Ćinghaj-Sizang, piše Sinhua.

Severna visoravan Ćinghai-Sizang je osetljiva na klimatske promene  pod uticajem monsuna i zapadnih vetrova. Stoga se smatra da region doprinosi globalnim klimatskim promenama.

Istraživači sa Fakulteta za nauku o Zemlji i životnoj sredini Univerziteta Landžou uporedili su vlažno-sušne promene u regionu tokom toplotnog perioda srednjeg holocena, srednjovekovne klimatske anomalije, trenutnog toplotnog perioda i budućeg toplotnog perioda iz perspektive paleoklime.

Otkrili su da je na toplotni period srednjeg holocena uglavnom uticao istočnoazijski letnji monsun koji kontroliše orbita, a region je iskusio toplu i vlažnu klimu, navodi se u istraživačkom članku objavljenom u časopisu Kineska nauka: Nauke o zemlji (Science China: Earth Sciences).

A nastavak zagrevanja će dovesti do širenja zapadnog pojasa i postepeno vlažne klime, navodi časopis

Buduće promene vlažno-suvo biće sličnije toplotnomm periodu srednjeg holocena, navodi se u studiji. Studija je takođe pokazala da uprkos zagrevanju i povećanoj vlažnosti severne ivice visoravni Ćinghai-Sizang izazvanih globalnim zagrevanjem, ukupan obrazac klimatskih tipova u Kini neće biti promenjen.

Klimatske promene su uglavnom ciklične, rekao je Li Ju, profesor na Univerzitetu Landžou. A suve i vlažne promene u proteklom toplotnm periodu mogu pružiti istorijsku referencu za vremensku prognozu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene