Web Analytics
Crta: Bez zaustavljanja nekažnjivosti, izbori se ne mogu popraviti - BetaRS

Crta: Bez zaustavljanja nekažnjivosti, izbori se ne mogu popraviti

Politika | 11.04.2024 | access_time 14:10
Crta: Bez zaustavljanja nekažnjivosti, izbori se ne mogu popraviti
Foto: Beta/Milan Obradovic

Programski direktor nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost, odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov upozorio je danas da se bez zaustavljanja nekažnjivosti izbori ne mogu popraviti, kao i da je "blago rečeno zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska" u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Crte, Nedeljkov je na sastanku, koji je na poziv predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić održan u parlamentu na temu preporuka ODIHR-a i predloga izmena izbornih zakona, upozorio da je u poslednja tri i po meseca broj upisanih birača smanjen je za čak 41.110 birača na nivou Srbije.

"Prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega šest procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene", rekao je Nedeljkov.

On je kazao da je Crta pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa - odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa.

"Razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova neće suštinski ništa promeniti", rekao je Nedeljkov.

Predstavnici Crte naveli su kao primere nekažnjivosti i podrivanja vladavine prava - falsifikovanja potpisa podrške birača od 2016. pa do poslednjih izbora, lažiranje datuma Službenog lista grada Beograda s konačnim rezultatima gradskih izbora, nedozvoljene intervencije u biračkom spisku, kupovine glasove.

U vezi s decembarskim izborima, naveli su da nije zabeležen nijedan slučaj hitnog postupanja tužilaštva uprkos javno dostupnim informacijama i dokazima o krivičnim delima, poput nezakonito dodeljenih prebivališta u Beogradu ljudima koje ne ispunjavaju potrebne uslove za to, a sve u sklopu organizovanih migracija birača.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Fudbal

Zelena Srbija

IT