Web Analytics
SSP traži odgovornost zbog teške situacije u Gradskoj toplani Kruševca - BetaRS

SSP traži odgovornost zbog teške situacije u Gradskoj toplani Kruševca

Politika | 26.04.2024 | access_time 14:40
SSP traži odgovornost zbog teške situacije u Gradskoj toplani Kruševca
Foto: Screenshot/YouTube

Kruševački Odbor stranke slobode i pravde zatražio je odgovornost za katastrofalne poslovne rezultate kruševačke Gradske toplane koja je u teškoj finansijskoj situaciji, o čemu postoje podaci u izveštaju razmatranom na nedavnoj sednici Skupštine grada.

Prema navodima kruševačkog odbora Stranke slobode i pravde račun Toplane je u blokadi, preduzeće je prošle godine zabeležilo gubitak od oko 296 miliona dinara, a ima ukupna dugovanja od oko 1,82 milijarde dinara.

Potpredsednik gradskog odbora SSP-a, Stefan Bojičić je u saopštenju za javnost upitao aktuelnu vlast koji su njeni konkretni planovi za pomoć Toplani, te šta će raditi kada uskoro Toplana ne bude mogla da vrati kredite koje je uzela i ko će snositi odgovornost.

"Očigledno je aktuelnoj vlasti taj pojam stran inače bi sada imali posebnu sednicu Skupštine o JKP Gradskoj Toplani i raspravljali o krivcima, odgovornosti, ali i rešavanju problema u pomenutom preduzeću", naveo je Bojičić koji je i predsednik odborničke grupe "Život je u pitanju" u Skupštini grada, koju čine odbornici Stranke slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i sindikat Sloga.

On je podsetio da su "Bratislav Gašić i predsednik republike Aleksandar Vučić, nekoliko puta, pre samo dve godine, javno hvalili kako su svi problemi ovog preduzeća rešeni".

Direktor Gradske toplane, Dušan Gvozdenović, rekao je Beti da je preduzeće bilo u blokadi zbog 100 miliona dinara duga prema "Srbijagasu", te da je ta blokada rešena, objašnjavajući da je svaka toplana, povremeno u blokadi, što zavisi od priliva sredstava i izmirivanja obaveza.

Toplana je, potvrdio je, prošle godine imala gubitak od oko 296 miliona dinara, navodeći da je do toga došlo zbog povećanja cene energenata, gasa za 34 odsto i struje za skoro 60 odsto, te socijalne cene grejanja, koja je među najnižima u Srbiji.

"Dobili smo subvenciju grada od 200 miliona kako bi ublažili te efekte, što nije dovoljno", dodao je on.

Rekao je da će sa predstavnicima Grada Kruševca o tome kako će se rešavati problem Toplane, razgovarati nakon završetka grejne sezone, koja je pri kraju, navodeći da su određeni razgovori već vođeni i da su svi saglasni da Toplana mora da greje grad te da se neće dozvoliti da Toplana stane.

"Koliko će nam novca iz budžeta biti potrebno možemo da vidimo kada završimo ovaj kvartalni izveštaj. Mi smo veći deo gubitaka od prošle godine pokrili od pomenutih 200 miliona dinara subvencije Grada", objasnio je on.

Ukupna dugovanja Toplane, prema Gvozdenovićem rečima, trenutno iznose oko 1,9 milijardi dinara, za njih se rade reprogrami, a pojedinačno je najveće dugovanje prema EPS-u, iznosi oko 600 miliona dinara.

Teme