Web Analytics
Rusija počela jaku kopnenu ofanzivu u oblasti Harkova - BetaRS

Rusija počela jaku kopnenu ofanzivu u oblasti Harkova

Politika | Izvor: Beta-AFP | 10.05.2024 | access_time 15:15
Rusija počela jaku kopnenu ofanzivu u oblasti Harkova
Rusija je pokrenula danas kopnenu ofanzivu u severoistočnoj ukrajinskoj Harkovskoj oblasti i pokušava da "probije ukrajinske linije odbrane", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine i da se borbe nastavljaju. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensk potvrdio je danas da se vode "žestoke borbe" u graničnoj oblasti Harkov gde je Rusija pokrenula kopnenu ofaznivu.

"Rusija je pokrenula novi talas kontraofanzivnih delovanja u tom pravcu, " rekao je Zelenski na konferenciji za novinare uz uveravanja da ukrajinski generalštab to zna i da se za to pripremio, i dodajući da se u toj zoni "vode žestoke borbe".

Ukrajinsko ministarstvo odbrane pre toga je saopštilo da je tokom prethodnog dana "neprijatelj" izveo vazdušne udare na sektor Vovčansk koji se graniči sa ruskom oblasti Belgorod, koristići bombe za navođenje.

"Oko pet sati jutros neprijatelj je pokušao da probije naše linije odbrane sa oklopnim vozilima" dodalo je ministarstvo odbrane u saopštenju bez preciziranja tačno gde se napad dogodio.

Ministarstvo tvrdi da su napadi "odbijeni" ali da se "borbe raznog intenziteta" nastavljaju i da su raspoređene "rezervne jedinice" da ojačaju odbranu te zone.

Veliki deo Harkovske oblasti okupiran je i zatim oslobođen 2022. godine. Ta pogranična oblast i istoimeni glavni grad, drugi po veličini grad u zemlji, često su poslednjih meseci bili na meti ruskih vazdušnih i artiljerijskih napada. 

Ukrajina poslednjih nedelja strahuje od potencijalne nove ruske ofanzive u toj zoni.

Izvor u ukrajinskoj vojnoj komandi rekao je danas da Rusija nastoji da stvori "tampon zonu" u pograničnoj oblati Harkov da spreči Ukrajinu da gađa rusku oblast Belgorod koja je često na meti ukrajinskih napada.

Pokrenute su evakuacije u Vovčanskom gde živi oko 3.000 ljudi, i u okolnim mestima Harkovske oblasti, zbog "masovnog bombardovanja", rekao je šef lokalne vojne uprave Tamaš Gambarašvili.  

Ruske snage probile su se kilometar unutar ukrajinske teritorije, i pokušavaju da napareduju, rekao je visoko plasirani zvaničnik u ukrajinskoj vojnoj komandi. 

Ukrajinska vojska ima teškoće na frontu, oslabljenja zbog nedostatka regruta i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći, zbog čega su ispražnjene zalihe municije, a ruske snage sporo napreduju uglavnom na istoku, ali ne uspevaju da ostvare stvarni proboj.

Teme