Web Analytics
Đurić za N1 Zagreb: Rezolucija UN o Srebrenici je znak upozorenja i Hrvatskoj i Srbiji - BetaRS

Đurić za N1 Zagreb: Rezolucija UN o Srebrenici je znak upozorenja i Hrvatskoj i Srbiji

Politika | 24.05.2024 | access_time 22:05
Đurić za N1 Zagreb: Rezolucija UN o Srebrenici je znak upozorenja i Hrvatskoj i Srbiji
prt. scr n1info.rs

Šef srpske diplomatije Marko Đurić izjavio je danas da je rezolucija UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici koji je u četvrtak usvojen u Generalnoj skupštini UN "znak upozorenja i Hrvatskoj i Srbiji".

Lideri dela Bošnjaka i koji su protivno Dejtonskom sporazumu  gurali ovu rezoluciju pokazali su da ne poštuju osnove Dejtonskog sporazuma i da im nije stalo do stabilnosti u BiH, ocenio je Đurić za N1 Zagreb.

"Oni su se ponašali kao da Hrvati i Srbi ne postoje u procesu odlučivanja koje bi trebalo biti doneseno konsenzusom, što im nije prvi put, ali su ovaj put to napravili s naročito osetljivom temom. To je jasan znak upozorenja i alarma i Hrvatskoj i Srbiji da postoje delovi političkih elita u Sarajevu koji su spremni da gaze Dejtonski sporazum", rekao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, rezolucija donosi dodatne podele u region.

"Vraća nas u prošlost. Mi smo danas zemlja koja je potpuno orijentisana prema budućnosti. To diže tenzije. Svi se sećamo kako su pre 30 i koju godinu neodgovorni etno nacionalistički lideri krenuli eksploatacijom žrtava iz prethodnim ratova da podižu tenzije. Tu gledamo reprizu tih događaja koja i unutar same BiH podižu tenzije", dodao je Đurić.

Šef srpske diplomatije je ponovio da Srbija "strašno osuđuje zločin u Srebrenici i sve druge ratne zločine koji su se dogodili na području BiH i bivše Jugoslavije".

Teme