Web Analytics
Lazović (Biramo borbu): Nadamo se pobedama u Nišu, Novom Sadu i u beogradskim opštinama - BetaRS

Lazović (Biramo borbu): Nadamo se pobedama u Nišu, Novom Sadu i u beogradskim opštinama

Politika | 02.06.2024 | access_time 21:20
Lazović (Biramo borbu): Nadamo se pobedama u Nišu, Novom Sadu i u beogradskim opštinama
Foto: Beta/Milan Ilic

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je večeras po zatvaranju biračkih mesta na lokalnim izborima, da se koalicija Biramo borbu "nada" pobedama u Nišu, Novom Sadu i u beogradskim opštinama.

Lazović je u obraćanju novinarima rekao da je procena te koalicije da je na lokalnim izborima u Beogradu glasalo oko 46 odsto birača što kako je ocenio, pokazuje da kampanja bojkota izbora nije naišla na veliku podršku građana ali je po njegovim rečima, uticala na sam izborni rezultat.

"Da bismo pobedili u Beogradu, nadali smo se izlaznosti od 58 odsto kao na decembarskim izborima", kazao je Lazović.
Zahvalio je listi pokreta Kreni-promeni na dobroj saradnji i podršci tokom predizborne kampanje.

"U narednim danima pozvaćemo Kreni-promeni na dogovor oko saradnje u daljem radu", rekao je Lazović.

Ocenio je da su protiv koalicije Biramo borbu, kampanju vodila dva protivnika - Srpska napredna stranka i "dojučerašnje koalicione kolege".

"Kampanja bojkota u Beogradu izazvala je ogromnu konfuziju kod birača. Klipovi koji su nam gurani u točkove bili su teški i tužni. Optuživali su nas da smo Vučićevi, da smo Hilovi, odvraćali su ljude da učestvuju u kontroli izbora. To nije ostavilo značajniji trag na kontroli izbora ali je ostavilo traga na izlaznosti što će sigurno uticati na rezultat glasanja u Beogradu", rekao je Lazović.

Ocenio je i da je u medijima bila "apsolutna dominacija Vučića i SNS", kao i da su mediji objavljivali brojne lažne vesti i manipulacije kako bi opoziciju prikazali kao izdajnike i strane plaćenike.

Lazović je dodao i da ta koalicija nije zadovoljna kako su mediji izveštavali o njihovoj kampanji, jer im nisu dali priliku da govore o svom programu, već da je njihov utisak "da je deo medija pristrasno izveštavao u pravcu bojkota izbora" i da je to "osetno uticalo na izlaznost".

Govoreći o izbornim uslovima i neregularnostima, kazao je da je sve prošlo u sličnim uslovima kao na decembarskim izborima, ali da će "možda će ostati utisak da je sada neregularnosti bilo više "zbog toga što su odgovarali na sve što su primetili".

Naveo je da je mobilni tim te koalicije od jutros na više od 10 lokacija zaustavio "izborne mahinacije" i jedan SNS centar "za pritisak na birače".

"Ovo je osetna razlika na prethodnu kampanju i smatram da je ovo veliki napredak i da smo uspeli da odgovorimo na ogroman napad SNS na demokratiju na današnji izborni dan", ocenio je Lazović.

Naveo je da su zaustavljene mahinacije u Sportskom centru Banjica, kupovina glasova na Karaburmi, Rakovici, levoj obali Dunava, Voždovcu, kao i da su aktivisti i kandidati te koalicije napadani na Starom gradu, kao i ciglom u Zemunu.

"Ovo nam govori kakva se borba vodila u ovim našim gradovima. Ono što se dešavalo u Novom Sadu je za svako poštovanje i veliku podršku koju treba da imaju aktivisti koji su se borili na ulicama Novog Sada", kazao je on.

Dodao je da će biti započeti odgovarajući pravni procesi za sve te slučajeve i da njihov pravni tim "neće stati dok svi ne budu završeni".

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Olimpijada

Zelena Srbija

IT