Web Analytics
Opozicija proglasila pobedu u Nišu - BetaRS

Opozicija proglasila pobedu u Nišu

Politika | 02.06.2024 | access_time 23:20
Opozicija proglasila pobedu u Nišu
Foto: Beta/Saša Đorđević

Predstavnici opozicije proglasili su večeras na Trgu kralja Milana pobedu na izborima za odbornike Skupštine grada Niša.

Saopšteno je da su grupa građana "Dr Dragan Milić", koalicija "Biramo Niš", koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni-promeni" nadomak apsolutne većine u gradskom parlamentu.

Doktor Dragan Milić nosilac istoimene izborne liste i osnivač grupe građana rekao je okupljenim građanima i novinarima da je "Niš od danas slobodan grad".

"Od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom. Nišlije će se pitati, šta gde, kako i ko", istakao je Milić.

On je rekao da su svi okupljeni u opoziciju prevazišli razlike koje su postojale, a normalne su u političkom smislu, a prevazipli su ih jer je svima u interesu Niš.

"Više puta je ponavljano da smo nečiji Trojanski konj. Ponovo izjavljujem neće biti nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju", istakao je Milić.

On je poručio svima da se ne igraju izbornom voljom Nišlija.

"Volja je danas rečena i ona je nedvosmislena. Ovde nismo pobedili mi, ovde su pobedili svi građani jer su želeli slobodu i ona je došla. Ovo ne bi mogli da ostvarimo da nije bilo i drugih grupa", rekao je Milić.

Nosilac liste koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković rekao je da je najbitnije je da će Niš dobiti opozicionu lokalnu vlast i da Srpska napredna stranka "odlazi u istoriju".

"Predstoji nam veliki posao, da opravdamo poverenje građana. Tesno je, ali verujete mi oni su pali", izjavio je Stanković.

Vladimir Stanimirović, nosilac liste pokreta "Kreni - promeni" rekao je da obećava u ime tog pokreta da nikakve koalicije ni sa kim iz vlasti neće praviti.

"Već sutra ćemo sesti da počnemo da se dogovaramo kako ćemo dalje, kako bi Niš vratili tamo gde je uvek bio i gde treba da bude", kazao je Stanimirović.

Prema podacima CESID-a grupa u Nišu je Srpska napredna stranka osvojila 45 odsto glasova, grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,4 odsto, koalicija "Biramo Niš" 15,4 odsto, koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" četiri odsto, a pokret "Kreni - promeni" 3,9 odsto glasova.

Izborni štab Srpske napredne stranke u Nišu još nije saopštio izborne rezultate.

 

Živković: Niš će ponovo postati svetionik demokratije

Bivši gradonačelnik Niša Zoran Živković izjavio je večeras da je Niš u poslednjih 30 godina uvek bio "prvi grad koji pali svetla u mraku u kome se nalazila Srbija".

Živković je, komentarišući proglašenje pobede opozicije na gradskim izborima u Nišu, kazao agenciji Beta da bi pobeda bila ubedljivija da nije bilo bojkota dela opozicije.

"Iako je ostvarena tesna pobeda, Niš će ponovo postati svetionik demokratije i normalnog života u Srbiji", rekao je nekadašnji gradonačelnik Niša i premijer Srbije.

Po njegovim rečima, dr Dragan Milić čija je grupa građana osvojila oko 25 odsto glasova, sigurno neće sarađivati sa strankama koje su do sada bile na vlasti u Nišu.

"Ako vlast pokuša da prekroji izbornu volju građana, Nišlije će sigurno odbraniti svoje glasove. Poražavajuće je što je u Nišu bilo bojkot opozicije, jer da su samo ćutali i bili deo opozicione liste, pobeda u Nišu bi bila najmanje za pet odsto ubedljivija nego što je sada. Da deo opozicije nije doneo kretensku odluku da bojkotuje izbore, pobeda bi bila ostvarena u još najmanje pet gradova", rekao je Živković.

Predstavnici koalicije "Biramo Niš", GG "Dr Dragan Milić" i koalicije NADA, večeras su proglasili izbornu pobedu u Nišu.

Pobedu je proglasila i lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra", koji su kazali da sa Ruskom strankom mogu da formiraju vlast u tom gradu.

Teme