Web Analytics
Đurić: Rezolucija o Srebrenici ima izrazito negativan uticaj na region - BetaRS

Đurić: Rezolucija o Srebrenici ima izrazito negativan uticaj na region

Politika | 04.06.2024 | access_time 12:15
Đurić: Rezolucija o Srebrenici ima izrazito negativan uticaj na region
Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef srpske diplomatije Marko Đurić kritikovao je 4. juna usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, navodeći da ona "nije rezultat konsenzusa, već političkog pritiska" i da ima izrazito negativan uticaj na region.

Na otvaranju međunarodne naučne konferencije "Kvadratura kruga: Upravljanje promenama u savremenim međunarodnim odnosima", Đurić je rekao da usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici predstavlja "korak unazad u procesu pomirenja".

"Srbija uvažava sve žrtve ratova i sve žrtve Srebrenice, ali traži da se one ne koriste u političke svrhe koje dodatno stvaraju podele u regionu", naveo je Đurić povodom dokumenta koji su podržale 84 od 191 članice UN sa pravom glasa.

Za tu neobavezujuću rezoluciju, posle snažnog lobiranja Beograda protiv njenog usvajanja, glasale su 84 članice UN, među kojima su sve zemlje Kvinte, 23 od 27 članica Evropske unije i sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije. Protiv rezolucije je glasalo 19 država, među kojima su Srbija, Mađarska, Kina, Rusija i Belorusija, a uzdržano je bilo 68 zemalja, uključujući Grčku, Slovačku, Kipar, Indiju, Brazil, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Govoreći o spoljnoj politici, Đurić je danas rekao da su deo strategije Srbije i nastavak puta ka Evropskoj uniji i održavanje prijateljskih odnosa sa drugim državama, uključujući i SAD i Rusiju.

"Moja vizija, kao ministra spoljnih poslova, je da unapredim strateški put Srbije ka Evropskoj uniji i da jačam saradnju sa drugim državama sveta. Da gradimo nova prijateljstva, a da ne zaboravimo stara. Da negujemo odnose i sa SAD i sa Rusijom, a gradićemo odnose i sa afričkim državama", kazao je Đurić.

Teme