Web Analytics
Kineski naučnici kreirali mašine s percepcijom nalik ljudskom oku - BetaRS

Kineski naučnici kreirali mašine s percepcijom nalik ljudskom oku

Tehnologija | 04.06.2024 | access_time 13:30
Kineski naučnici kreirali mašine s percepcijom nalik ljudskom oku
Foto: Tsinghua University/Handout via Xinhua
Kineski naučnici su postali pioniri u stvaranju prvog u svetu komplementarnog čipa za vid inspirisanog mozgom, koji je mašinama dao sposobnost vizuelne percepcije kao kod ljudi.

Vizuelna percepcija vođena veštačkom inteligencijom postavlja osnovu za transformativnu tehnološku revoluciju, posebno u oblasti bespilotnih sistema kao što je autonomna vožnja, piše Sinhua.

Međutim, postizanje efikasne, tačne i otporne vizuelne percepcije u okruženjima koja su dinamična, raznolika i inherentno nepredvidiva i dalje predstavlja veliki izazov.

Istraživači sa Univerziteta Tsinghua pronašli su inspiraciju u principu ljudskog vizuelnog sistema i napravili tehnologiju za detekciju vida koja razlaže vizuelne informacije na fundamentalne, primitivne vizuelne predstave.

Integracijom ovih primitivnih pre4dstava, tehnologija oponaša karakteristike ljudskog vizuelnog sistema, uspostavljajući dva komplementarna puta vizuelne percepcije: orijentisan na spoznaju, odnosno orijentisan na akciju, navodi se u studiji koja je objavljena kao naslovna priča u časopisu Priroda (Nature) 30. maja.

Nadovezujući se na ovu osnovu, tim je konstruisao čip z avid "Tianmouc" koji je sposoban za brzu akviziciju vizuelnih informacija, brzinom od 10.000 kadrova u sekundi sa preciznošću od 10 bita.

Ova revolucionarna inovacija se takođe može pohvaliti smanjenjem propusnog opsega za 90 procenata i radi sa niskom potrošnjom energije, navodi se u studiji.

Koristeći čip, istraživači su dizajnirali softver i algoritme visokih performansi i potvrdili sistem na platformi postavljenoj na vozilo koja radi u različitim otvorenim okruženjima.

Sistem je pokazao sposobnost percepcije u realnom vremenu sa malim kašnjenjem i visokim performansama, naglašavajući njegov ogroman potencijal za primenu u oblasti inteligentnih sistema bez posade.

Tianmouc čip utire novi put za ključne aplikacije kao što su autonomna vožnja i otelotvorena inteligencija, rekao je Džao Rong, jedan od dopisnih autora naučnog članka.

Teme