Web Analytics
Potpisani investicioni ugovori u vrednosti od preko 16 milijardi USD za regionalnu prestonicu Sinđianga - BetaRS

Potpisani investicioni ugovori u vrednosti od preko 16 milijardi USD za regionalnu prestonicu Sinđianga

Ekonomija | 01.07.2024 | access_time 11:25
Potpisani investicioni ugovori u vrednosti od preko 16 milijardi USD za regionalnu prestonicu Sinđianga
Foto: Posetilac gleda izložbu na štandu Kineske korporacije za svemirsku nauku i tehnologiju na 8. sajmu Kina-Evroazija u Urumćiju, u severozapadnom kineskom autonomnom regionu Sinđiang Ujgur(Sinhua/Vang Fei)

Ukupno 40 projekata sa ukupnom investicijom od preko 118,48 milijardi juana (oko 16,62 milijarde američkih dolara) potpisano je 28. juna na pratćem događaju tokom tekućeg 8. sajma Kina-Evroazija u Urumćiju, glavnom gradu autonomnog regiona Sinđiang Ujgur.

Domaćin događaja, u kojem je naglašen razvoj podzone Urumći kineske (Sinđiang) Pilot zone slobodne trgovine, bila je vlade Urumćija, a prisustvovalo je preko 300 predstavnika iz 200 preduzeća i 10 privrednih komora, piše Sinhua.

Osnivanjem Sinđiang pilot Zone slobodne trgovine u Urumćiju, grad je postao investiciono i poslovno žarište, rekao je Jakup Pajdula, gradonačelnik Urumćija.

Potpisani projekti obuhvataju nekoliko industrija, uključujući novu energiju, nove materijale, energetsku i hemijsku industriju, elektronsku i informatičku industriju, preradu poljoprivrednih proizvoda, logistiku, naprednu opremu i biomedicinu.

"Urumći se može pohvaliti jedinstvenim geografskim prednostima", primetio je Če Mingze, pomoćnik predsednika kompanije Sinđiang Šiđijun enerdži tehnolodži, dodajući da će investicioni projekti koje je kompanija potpisala ne samo pomoći u promovisanju lokalne industrijske transformacije i unapređenja, već će takođe biti korisni za buduću ekspanziju kompanije na centralnu Aziju i druga prekomorska tržišta, donoseći kvalitetne kineske proizvode u susedne zemlje.

Kompanija je potpisala investicione projekte sa ukupnom investicijom od 24,5 milijardi juana, uključujući fotonaponski projekat od četiri miliona kilovata koji će biti pokrenut u Urumćiju.

Kao prva pilot zona slobodne trgovine u severozapadnim graničnim oblastima Kine, Pilot zona slobodne trgovine Sinđiang je zvanično osnovana u novembru 2023. Zona slobodne trgovine je od tada krenula u niz reformskih inicijativa, označavajući snažan početak svog razvoja.

Osmi sajam Kina-Evroazija, na temu "Nove mogućnosti puta svile, nova vitalnost za evroazijsku saradnju", trajao je do 30. juna i privukao je preko 1.900 učesnika iz 50 zemalja, regiona i međunarodnih organizacija, prikazujući preko 6.000 vrsta proizvoda.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT