Web Analytics
Kina je visoko rangirana u globalnom indeksu električne energije po tehnološkim inovacijama - BetaRS

Kina je visoko rangirana u globalnom indeksu električne energije po tehnološkim inovacijama

Svet | 15.07.2024 | access_time 14:00
Kina je visoko rangirana u globalnom indeksu električne energije po tehnološkim inovacijama
Foto: Xinhua/Tenzing Nima Qadhup
Zahvaljujući tehnološkim inovacijema Kina je visoko rangirana po razvoju električne energije, a na globalnom nivou vodi i po uslugama snabdevanja električnom energijom i potrošnje,  navodi se u izveštaju objavljenom 12. jula na marginama konferencije na visokom nivou održane u Pekingu.

Kako prenosi Sinhua, na podforumu druge konferencije na visokom nivou Foruma o globalnoj akciji za zajednički razvoj, Globalna organizacija za razvoj i saradnju u oblasti energetske interkonekcije (GEIDCO) objavila je je Istraživanje o globalnom indeksu razvoja električne energije (GEDI).

Podforum, koji je održan 12. jula, bio je na temu energetske tranzicije i održivog razvoja. Organizovao ga je GEIDCO, neprofitna međunarodna organizacija sa sedištem u Pekingu, posvećena promovisanju održivog energetskog razvoja širom sveta.

Prema navodima organizatora, GEDI pokriva različite aspekte proizvodnje, potrošnje i alokacije, sa ciljem uspostavljanja sistema evaluacije koji se fokusira na sigurnost, pouzdanost, zeleni razvoj, ekonomsku efikasnost, tehnologiju, politiku i dinamiku tržišta.

"Ovaj indeks uvodi sveobuhvatan okvir za naučnu procenu razvoja električne energije u regionima i većim zemljama širom sveta", rekao je Sin Baoan, predsednik GEIDCO-a.

"Pomaže nacijama da identifikuju puteve ka zelenom, niskougljeničnom i održivom razvoju električne energije prilagođen njihovim nacionalnim uslovima", dodao je Sin, takođe predsednik Kineskog saveta za električnu energiju.

Kina se nalazi na sedmom mestu među 100 reprezentativnih zemalja sa različitih kontinenata širom sveta, sa visokim rezultatima u tehnološkim inovacijama, snabdevanju električnom energijom i uslugama potrošnje. Ispred Kine su Švedska, Norveška, Kanada, Švajcarska, Danska i Francuska.

Kina je na prvom mestu u Aziji i jedina je zemlja u razvoju među 20 najboljih.

U istraživačkom izveštaju se pominje da je Kinau tehnološkom smislu u vrhu po proizvodnji nove energije, ultravisokonaponskom prenosu energije, fleksibilnom prenosu jednosmerne struje i digitalizaciji i inteligentnosti elektroenergetskih sistema.

Zemlja je izgradila niz demonstracionih projekata, pružajući svetu iskustvo i praksu u inovacijama u oblasti električne energije. Na primer, projekat nove energetske baze u pustinji Kubući i centralnom i severnom Ordosu je najveći svetski projekat za fotonapon vetra.

U izveštaju se navodi da je Kina takođe značajno pokrenula globalnu tranziciju ka zelenoj i niskougljeničnoj električnoj energiji. Od 2017. do 2022. godine, kineski instalirani kapacitet čiste energije porastao je za 561 GW, što predstavlja 45,4 odsto globalnog povećanja od 1.235 GW instalisanog kapaciteta čiste energije.

Udeo proizvodnje čiste energije porastao je sa 28,5 odsto na 35,1 odsto, dok je udeo instalisanih kapaciteta čiste energije porastao sa 38,2 odsto na 48,6 odsto.

Domaćin druge konferencije na visokom nivou Foruma o globalnoj akciji za zajednički razvoj održane od 11. do 13. jula bila je Kineska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena