Web Analytics
Požare u Severnoj Makedoniji gase letelice iz Srbije,Turske,Hrvatske,Rumunije,Crne Gore i Slovenije - BetaRS

Požare u Severnoj Makedoniji gase letelice iz Srbije,Turske,Hrvatske,Rumunije,Crne Gore i Slovenije

Politika | Izvor: Beta | 17.07.2024 | access_time 19:50
Požare u Severnoj Makedoniji gase letelice iz Srbije,Turske,Hrvatske,Rumunije,Crne Gore i Slovenije
 Pozivu vlade Severne Makedonije za pomoć u gašenju velikih šumskih požara u toj zemlji odazvale su se brojne države šireg regiona pa su policijske i vojne letelice na pogođeno područje uputile Srbija, Crna Gora, Turska, Hrvatska, Slovenija i Rumunija. 

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, vlada u Skoplju je 15. jula uputila međunarodni poziv za pomoć u gašenju požara iz vazduha preko EU mehanizma civilne zaštite (UCPM) a na apel je prva odgovorila Ankara slanjem dva aviona "er traktor" i helikoptera koji gase požare u rejonu Novo Selo.

U gašenju požara u rejonu planine Serti koji zahvata opštine Negotino, Štip i Konče angažovano je više od 100 pripadnika i dva helikoptera Mi-17 Armije Severne Makedonije kojima od 16. jula pomaže sedmočlani tim Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije sa specijalizovanim protivpožarnim helikopterom Ka-32 koji nosi pet tona vode.

Letelica je do sada izbacila više od 70 tona vode u rejonu Novo Selo blizu granice sa Bugarskom, a letači iz helikopterske jedinice MUP navode da gašenje otežavaju tropske temperature.

I hrvatsko ministarstvo odbrane je juče uputilo avion Kanader CL-415 iz sastava Protivpožarnih namenski organizovanih snaga, koji je odmah po dolasku u Severnu Makedoniju angažovan na gašenju požara u rejonu Bitolja.

Slovenija je takođe odgovorila na apel Severne Makedonije slanjem policijskog helikoptera AW 109 i vojnog transportnog helikoptera AS532 Kuguar uz zaustavljanje u Crnoj Gori. Helikopter Kuguar Ljubljana je poslala kao ispomoć i Srbiji tokom katastrofalnih poplava 2014.

Sa slovenačkim letelicama, sa aerodroma "Knjaz Danilo" u Golubovcima kod Podgorice danas je ka Severnoj Makedoniji poleteo i helikopter Bel 412 Vojske Crne Gore i oni će zajedno delovati u područjima pogođenim požarima u koordinaciji sa lokalnim vlastima.

Vojska Rumunije uputila je u Severnu Makedoniju transportni avion C-27 J "Spartan" osposobljen da "bombarduje" požare specijalnim kontejnerima koji zahvataju šest tona vode. Letelica je poletela jutros iz 90. baze za vazdušni transport u Otopeniju.

"Spartan" će delovati narednih dana u skladu sa procenom situacije na terenu a Bukurešt je i prethodnih godina angažovao tu letelicu za gašenje požara na Balkanu i u Francuskoj.

Teme