Web Analytics
Nova vrsta iz roda ‘paraphlomis’ pronađena u južnoj Kini - BetaRS

Nova vrsta iz roda ‘paraphlomis’ pronađena u južnoj Kini

Zelena Srbija | 31.07.2024 | access_time 15:20
Nova vrsta iz roda ‘paraphlomis’ pronađena u južnoj Kini
Fotografija prikazuje novu biljnu vrstu, paraphlomis baiwanensis, pronaženu u rezervatu prirode u provinciji Guangdong u južnoj Kini (Sinhua)

Istraživači su nedavno opisali novu biljnu vrstu Paraphlomis Baiwanensis, pronađenu u rezervatu prirode u provinciji Guangdong na jugu Kine. Nalazi su objavljeni u međunarodnom časopisu za taksonomiju biljaka, FitoKis (PhytoKeys), prenosi Sinhua.


Naučna ekspedicija je 2023. godine tokom detaljnog istraživanja biodiverziteta na nekoliko krečnjačkih planina u gradu Ćingjuan uočila nepoznatu vrstu iz porodice Lamiaceae.


Nakon jednogodišnjeg terenskog istraživanja i proučavanja zasnovanog na morfologiji, molekularnoj filogeniji i populacionoj genetici, tim je potvrdio da se radi o novoj vrsti i nazvao je "Paraphlomis baiwanensis W.Y. Zhao, Y.P. Chen & Q. Fan."


Prema rečima Fan Ćianga, vanrednog profesora na Fakultetu za nauke o životu Univerziteta Sun Jat-sen i jednog od autora rada, do sada je pronađena samo jedna populacija sa manje od 100 jedinki, koja raste na krečnjačkim planinama na nadmorskoj visini od približno 300 metara u provincijskom prirodnom rezervatu Bajvan u okrugu Ćingsin, Ćingjuan.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija