Web Analytics
Krkobabić: Magija Homolja učinila nezaboravnim Miholjske susrete sela - BetaRS

Krkobabić: Magija Homolja učinila nezaboravnim Miholjske susrete sela

Politika | Izvor: Beta | 08.08.2024 | access_time 15:25
Krkobabić: Magija Homolja učinila nezaboravnim Miholjske susrete sela
Homolje, Кučevo a pored njega selo Duboka sa neponovljivim vokalnim izvođačima obeležili su Miholjske susrete sela Srbije, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

"Čarolije i magija Homolja učinile su ove susrete nezaboravnim", kazao je Krkobabić i dodao da je upravo odatle svojevremeno krenuo i čuveni „Zvižduk u osam“ nezaboravnog Đorđa Marjanovića.

Jasmina Stojanović iz sela Duboka je istakla da su Miholjski susreti sela kruna truda i napora u želji da to selo  organizuje sve na najlepši mogući način, bude dobar domaćin i da prikaže zajedno sa ostalim selima šta Кučevo i Homoljski kraj ume i ima da ponudi.

„Ova manifestacija znači svima. Potrudimo se danima pre da uredimo selo i pozovemo goste, da umesimo i spremimo i slatko i slano, deca ne spavaju od uzbuđenja pred sportska nadmetanja, a po kućama se ušiva nošnja i pletu kike za folklorne nastupe“, kazala je ona.

U tom braničevskom kraju, na tradicionalnoj manifestaciji Ministarstva za brigu o selu, pored vokalnih nastupa, pastirskog višeboja i degustacije tradicionalnih jela, posetiocima su pažnju privukli i izložbeni štandovi.

Svako od sedam kučevskih sela osmislilo je i uredilo izložbeni štand na svoj način. U toj kategoriji najviše se istaklo selo Radenka, dok je selo Duboka odnelo ubedljive pobede u skoro svim kategorijama pastirskog višeboja - u skoku u dalj, trčanju u džaku, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca i merenju težine rukom kao kantarom.

Predsednik opštine Кučevo Nenad Mikić poručio je na otvaranju manifestacije da je to pravi način kako država i resorno Ministarstvo brinu o svojim selima.

"Ova manifestacija je primer kako se čuva tradicija, kulturno nasleđe i sve ono što neki region čini specifičnim. Mi kao lokalna samouprava ponosni smo na svoje seljane, njihovu organizaciju, elan i trud koji su uložili, a nakon završenog puta, daćemo još veći doprinos da naša sela postanu i posećena turistička destinacija“, poručio je Mikić.

Miholjski susreti sela protekle nedelje održani su i u drugim opštinama širom Srbije.

Žitište je, kao i prethodnih godina, pored sportskog i umetničkog programa, u Ravnom Topolovcu predstavilo jela od pasulja, biljke kojoj su zahvalni što im uspeva i koju gaji skoro svako domaćinstvo ovog kraja.

Na jugoistoku zemlje u Aleksandrovcu, Gornji Stupanj je ugostio 1.100 posetilaca na sportskim turnirima i narodnom višeboju. Mladi su učestvovali u likovnoj koloniji, a za najbolji štand izabrano je delo Snežane Arsić.

Ona je rekla da nije mogla da poveruje u svoju sreću, jer je nedavno dobila po drugom programu Ministarstva za brigu o selu sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Vlasinsko jezero je na susretima surduličkih sela okupilo, na 1.250 metara nadmorske visine, gotovo isti broj ljudi i beleži rekordan broj prijavljenih takmičara u svim disciplinama.

Ne zaostaju ni Ražanj, Blace i Tutin. I susreti njihovih sela pamtiće se po veseloj atmosferi, navijanju, osmesima, starinskim poslasticama i šarenim štandovima.

Ovog vikenda Miholjski susreti sela biće u selima Sente, Boljevca, Lapova i Sjenice.

Teme