Web Analytics
Kina započinje eksperimente daljinskog mikrotalasnog osmatranja vegetacije i vlažnosti zemljišta - BetaRS

Kina započinje eksperimente daljinskog mikrotalasnog osmatranja vegetacije i vlažnosti zemljišta

Svet | 16.08.2024 | access_time 13:55
Kina započinje eksperimente daljinskog mikrotalasnog osmatranja vegetacije i vlažnosti zemljišta

Fotografija snimljena dronom prikazuje pogled na Nacionalni park šume Saihanba u severnoj kineskoj provinciji Hebei (Liu Mancang)


Kineski istraživači su nedavno započeli eksperimente daljinskog osmatranja vegetacije i vlažnosti zemljišta u severnoj kineskoj provinciji Hebei, pokazuju podaci Instituta za istraživanje svemirske informatike (AIR) pri Kineskoj akademiji nauka, prenosi Sinhua.


"Vegetacija igra ključnu ulogu u prenosu vode između tla i atmosfere, ne samo kao rezervoar za kopnene vodne resurse, već i kao prirodna vodena pumpa," rekao je Husi Letu, istraživač iz AIR-a.


"Tradicionalne studije o prenosu vode bile su ograničene na mikroskalu, što ograničava naše razumevanje vodnog bilansa čitavih ekosistema.

Postoji hitna potreba za razvojem modernih tehnoloških metoda sposobnih za osmatranje na većoj prostornoj skali", dodao je on.


Eksperimenti su zasnovani na aviacionoj platformi i primarno koriste mikrotalasnu tehnologiju za precizno osmatranje šuma, poljoprivrednih površina i pašnjaka u mehanizovanoj šumskoj farmi Saihanba i ranču Judaokou.


Mikrotalasi poseduju snažnu sposobnost penetracije, omogućavajući im da prolaze kroz oblake i vegetaciju, kao i da funkcionišu normalno čak i noću i po kišnom vremenu.


“Kroz višekanalno mikrotalasno sinergijsko osmatranje, istraživači mogu da prodru u unutrašnji status vlage i distribuciju biljaka, te pažljivo analiziraju čitav proces prenosa vlage od zemljišta do stabljika biljaka, kroz krošnje i u atmosferu", rekao je Džao Tianđie, istraživač iz AIR-a.


Podaci prikupljeni tokom eksperimenta će biti korišćeni za razvoj i verifikaciju inteligentnih metoda daljinskog osmatranja za ključne parametre kopnenog ciklusa vode na različitim prostorno-vremenskim skalama, kao što su vlažnost zemljišta, vlažnost biljaka, potencijal vode u biljkama, vodena para u atmosferi i evapotranspiracija.


Istraživači će dalje moći da uhvate unutrašnje promene vlažnosti biljaka kroz svemirsku tehnologiju i da razumeju složene interakcije između snabdevanja vlagom iz zemljišta i zahteva za vodom u atmosferi.


Rezultati eksperimenta će pružiti tehničku podršku za obradu i inovativnu primenu novih podataka osmatranja domaćih satelita, kao što su sateliti za kopnene vodne resurse i sateliti za detekciju saliniteta okeana.


Ovo će pružiti naučnu osnovu za dalje povećanje kapaciteta skladištenja vode u zemljištu i produktivnosti vode u šumama, kao i za povećanje kapaciteta za očuvanje i regulaciju vodnih resursa.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena