Web Analytics
Lutovac (DS): Najavljuje se rekonstrukcija Vlade da se smire tenzije oko litijuma - BetaRS

Lutovac (DS): Najavljuje se rekonstrukcija Vlade da se smire tenzije oko litijuma

Politika | 20.08.2024 | access_time 14:25
Lutovac (DS): Najavljuje se rekonstrukcija Vlade da se smire tenzije oko litijuma
Foto: Beta/Milan Ilić

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da se rekonstrukcija Vlade Srbije, nakon obeležavanja 100 dana njenog rada, najavljuje da bi vlast smirila tenzije zbog protesta koji su usledili nakon najave mogućnosti iskopavanja litijuma u zapadnoj Srbiji.

Lutovac je na konferenciji za novinare ispred zgrade Predsedništva rekao da se u cilju smirivanja tenzija i "ublažavanja nezadovoljstva građana" najavljuje i organizovanje referenduma o litijumu, i dijalog sa opozicijom o toj temi.

"Jedina prava i ispravna rekosnstrukcija Vlade bila bi da podnese ostavku i da je nema", rekao je Lutovac.

On je dodao da je aktuelna Vlada Srbije formirana "nakon pokradenih izbora".

Poslanik DS-a Srđan Milivojević je kazao da je od uvođenja višestranačja u Srbiji aktuelna Vlada Srbije prva koja svojih prvih 100 dana rada "obeležava rekonstrukcijom", iako se po njegovoj oceni radi o Vladi kontinuiteta, od 2012. godine.

"Jedina rekonstrukcija koju građani očekuju je podnošenje ostavke i odlazak s vlasti", rekao je Milivojević.

 

Lutovac (DS) najavio registar onih koji krše ljudska prava učesnika protesta protiv litijuma

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je danas izjavio da će ta stranka pokrenuti inicijativu da se formira registar onih koji represijom krše ljudska prava učesnika na protestima protiv iskopavanja litijuma.

Najavio je besplatnu pravna pomoć i podršku onima koji prijave "bilo kakvo maltretiranje".

Lutovac je ispred zgrade Predsedništva Srbije rekao novinarima da "represija i zastrašivanje nisu prestali" od protesta u Beogradu 10. avgusta, kao i drugim gradovima Srbije, i da "vlast želi da na taj način saseče protest u korenu".

"Smisao samog protesta je zaštita javnog interesa i zaštita Ustavnog poretka. Građani su izašli ne da bi blokirali državu, već da bi blokirali samovolju ovog režima", rekao je Lutovac i ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "svakodnevno krši Ustav".

Zamenica predsednika DS-a Dragana Rakić je rekla da je posle protesta protiv litijuma privedeno i saslušano "oko 60 građana Srbije", a među njima i Zorana Crnoljević i Milica Ranđelović, čiji je aktivizam "istog nivoa kao aktivizam hiljada građana koji protestuju protiv iskopavanja litijuma".

Članica DS-a Milica Ranđelović, koja je na aerodromu "Nikola Tesla" prošlog vikenda sprečena da ode na odmor, već je saslušana, pretresen joj je stan i oduzet mobilni telefon, kazala je da su je saslušala tri inspektora Uprave kriminalističke policije povodom, kako joj je rečeno, "aktivizma na društvenim mrežama".

Funkcioner DS-a Srđan Milivojević je rekao da će ta stranka "evidentirati sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih službi koji krše zakon".

"Napravićemo evidenciju i sudija i tužilaca koji postupaju suprotno od onoga za šta su položili zakletvu", rekao je Milivojević.

Milivojević je rekao i da će DS taj registar podneti Savetu Evrope i svojim političkim partnerima u Evropi.

Naveo je da građani mogu da kršenje ljudskih prava prijave na info@ds.org.rs.

Teme