Web Analytics
Smederevska železara HBIS prvi put kažnjen zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha - BetaRS

Smederevska železara HBIS prvi put kažnjen zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha

Životna sredina | Izvor: Beta | 26.08.2024 | access_time 15:10
Smederevska železara HBIS prvi put kažnjen zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha
Foto: HBIS GROUP Serbia
Uduženje građana "Pokret Tvrđava" iz Smedereva objavilo je da je smederevska železara HBIS prvi put u svojoj istoriji kažnjena zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha.

Sud je izrekao kaznu od milion dinara za železaru zbog zagađenja vazduha, dok je pet odgovornih lica unutar železare kažnjeno sa po 60.000 dinara, objavljeno je na sajtu udruženja.

Istaknuto je da, "iako su izrečene kazne mizerne u odnosu na milijarde prihoda koje ostvaruje železara HBIS, ovo predstavlja dobru osnovu za dalju borbu građana Smedereva, jer je država prvi put priznala da postoji industrijsko zagađenje vazduha u Smederevu".

"Nastavljamo našu borbu uz stalno naglašavanje da nemamo problem ni sa tim što je HBIS kineska kompanija, niti želimo da se ona zatvori. Sve što želimo je da počne da poštuje Ustav i zakone Republike Srbije, i da prestane sa trovanjem građana Smedereva", navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, HBIS Serbia, saopštila se da je zajedno sa više odgovornih lica iz fabrike, našla pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog optužbi vezanih za prekoračenje polusatnih vrednosti emisije praskastih materija iznad zakonom predviđenih vrednosti na emiterima čeličane u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

"HBIS Serbia nije ranije bila kažnjavana za prekršaje i kontinuirano radi na modernizaciji tehnoloških procesa u skladu sa zakonima Srbije i međunarodnim ekološkim standardima. Problem koji se desio u ovom slučaju iz 2021. godine rezultat je zastarele tehnologije filtera koju je kompanija nasledila, a za čiju modernizaciju je potrebno vreme", objavila je kompanija.

Precizirali su da se optužnica odnosila na prekršaje počinjene tokom 2021. godine.

Kako su ukazali, na glavnim pretresima, održanim u maju ove godine, "predstavnici kompanije HBIS Serbia su konstatovali da su zabeležena određena prekoračenja emisija koja su rezultat nepredviđenih okolnosti u proizvodnom procesu".

Dodaje se da su "incidenti nastali kao posledica kvara na sistemu za otprašivanje pojedinih procesa proizvodnje, što je uzrokovalo privremeno povećanje emisije".

Kompanija je, kako je istaknuto, odmah nakon incidenata preduzela sve neophodne mere kako bi se slične situacije ubuduće izbegle.

"Već 2021. godine uvedeno je kontinuirano merenje emisija, dok je tokom 2022. godine instaliran sistem alarma koji upozorava na potencijalna prekoračenja graničnih vrednosti, kako bi operateri mogli na vreme da reaguju u vanrednim situacijama", saopštio je HBIS.

Naglašeno je da je HBIS Serbia posvećena unapređenju zaštite životne sredine i redovno sprovodi inspekciju opreme, godišnje, mesečne i nedeljne preglede, kao i preventivne mere pre kritičnih perioda.

Podsećaju i da je kompanija, još od preuzimanja vlasništva 2016. godine, odmah popravila sve kvarove na postojećim filterima i unapredila ekološku zaštitu i bezbednost u fabrici.

"Ključne investicije kompanije u vrednosti većoj od 300 miliona evra bile su fokusirane na projekte zaštite životne sredine. Izgradnjom nove aglomeracije zamenjene su četiri stare linije sinterovanja. Samo ova modernizacija je dovela do smanjenja godišnje prosečne emisije PM10 čestica sa 85 mg/m3 u 2011. Godini na 36,8 mg/m3 u 2023. godini", piše u saopštenju.

Naglašeno je da transparentnost u monitoringu emisija omogućava da svi zainteresovani mogu da prate rezultate merenja na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, zahvaljujući monitoring stanici koju je HBIS Serbia donirala Agenciji za zaštitu životne sredine, a koja se nalazi u Radincu.

"HBIS Serbia ostaje posvećena daljem unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju zdravlja i bezbednosti svojih radnika i lokalne zajednice", istakli su iz kompanije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina