Web Analytics
Kina pokrenula novu naučnu ekspediciju na visoravan Ćinghaj-Sizang - BetaRS

Kina pokrenula novu naučnu ekspediciju na visoravan Ćinghaj-Sizang

Klimatske promene | 26.08.2024 | access_time 17:05
Kina pokrenula novu naučnu ekspediciju na visoravan Ćinghaj-Sizang
Fotografija dronom snimljena 20. juna 2024. pokazuje pogled na glečer Purog Kangri u okrugu Šuanghu, u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Sizang. (Sinhua/Tenzin Njida)

Kina je pokrenula naučnu ekspediciju u gradu Lasa kako bi istražila visoravan Ćinghaj-Sizang – poznatu pod nazivom "vodeni toranj" Azije – sa ciljnim regionom koji obuhvata "jedan glečer, dva jezera i tri reke", objavila je agencija Sinhua.

U tom regionu se nalazi najveći glečer na svetu Purog Kangri, smešten u regionima srednje i niske geografske širine, kao i jezera Siling i Namtso, dva najveća u Sizangu. Region je takođe mesto gde izviru reke Jangce, Nuđijang i Jarlung Zangbo.

Tokom proteklih 20 godina, klima i životna sredina u tom regionu doživeli su dramatične promene, uključujući ubrzano povlačenje glečera i brzo širenje jezera. Te transformacije su uticale na strukturu i funkciju regionalnog ekosistema, sa značajnim implikacijama na ljudski opstanak i razvoj.

Ova naučna ekspedicija, zasnovana na perspektivi nauke o sistemu Zemlje, identifikovaće karakteristike regionalnih klimatskih i ekoloških promena i otkriti mehanizme koji stoje iza njih.

Takođe će proceniti ključne funkcionalne promene u regionalnim ekološkim bezbednosnim barijerama i predložiti ključne mere za ekološku zaštitu i obnovu, zajedno sa naučnim preporukama za zeleni razvoj.

U ekspediciji će učestvovati više od 400 istraživača, predvođenih renomiranim naučnicima kao što su Jao Tandong i Loni Tompson.

Oni će biti organizovani u šest istraživačkih timova, od kojih će svaki imati poseban fokus, uključujući promene i uticaje na "vodeni toranj" Azije, ekosisteme i cikluse ugljenika, alpsko okruženje i zdravlje, izglede za resurse i energiju, strukturnu i ekološku evoluciju i puteve ka zelenom razvoju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene