Web Analytics
Uređaj sa raketnom tehnologijom spasava pacijente sa srčanom insuficijencijom - BetaRS

Uređaj sa raketnom tehnologijom spasava pacijente sa srčanom insuficijencijom

Tehnologija | 29.08.2024 | access_time 17:05
Uređaj sa raketnom tehnologijom spasava pacijente sa srčanom insuficijencijom
Fotografija snimljena 14. avgusta 2024. prikazuje Lija Hajninga, pacijenta sa srčanom insuficijencijom koji nosi kontrolor veštačkog srca u Međunarodnoj kardiovaskularnoj bolnici TEDA, u severnom kineskom gradu Tjenđinu. (Sinhua/Jang Ven)
Li Hajning, 25-godišnji pacijent iz grada Šiđijadžuang, u severnoj kineskoj provinciji Hebej, pre tri godine je podvrgnut operaciji ugradnje veštačkog srca, nakon što je bio na ivici smrti od teške srčane bolesti.

On je pre 1.174 dana dobio novi život, budući da je operacija bila uspešna. Njegovo stanje se znatno poboljšalo, što mu je omogućilo da živi normalnim životom uz pomoć medicinskog uređaja koji pokreće vazduhoplovna tehnologija, navodi agencija Sinhua.

Veštačko srce, nazvano "Hartkon" (HeartCon), zajednički su razvili Međunarodna kardiovaskularna bolnica TEDA, sa sedištem u severnom kineskom gradu Tjenđinu, i Kineska akademija za tehnologiju lansirnih vozila, vodeći proizvođač raketa u zemlji.

Uređaj funkcioniše kao pumpa koja isporučuje krv celom telu, značajno ublažavajući simptome srčane insuficijencije. Inženjeri projekta "Hartkon" rekli su da uređaj radi kao servomehanizam rakete, podstaknut hidrauličnom pumpom.

Prodaja tog uređaja na tržištu odobrena je 2022. i on je do sada spasao više od 190 pacijenata u uznapredovalim stadijumima srčane insuficijencije, kao što je bio slučaj kod Lija.

Ti pacijenti na struku nose mali kontrolor, po veličini sličan mobilnom telefonu. Mašina beleži različite podatke kao što su brzina, protok, snaga i broj otkucaja srca. Tanka žica se povezuje sa baterijom koja kontinuirano pomaže u pumpanju krvi do organa u celom telu.
Uređaj sa raketnom tehnologijom spasava pacijente sa srčanom insuficijencijom
Ova fotografija snimljena 14. avgusta 2024. prikazuje doktora kako pregleda pacijentov kontrolor veštačkog srca u severnom kineskom Tjenđinu. (Sinhua/Li Ran)



Li je patio od preznojavanja i imao je teškoće u disanju. Sa strepnjom je čekao transplantaciju srca, ali nije bilo dovoljno donora.

"Bio sam spreman na najgore", rekao je Li, prisećajući se dana pre operacije u maju 2021. godine.

Simptomi Lijevog srčanog stanja sada su značajno poboljšani. Od izlaska iz bolnice, Li se ugojio 12 kilograma, našao je devojku i u mogućnosti je da sam sebe izdržava. Neki pacijenti su imali još bolji oporavak i veštačka srca su im uspešno uklonjena.

U Kini ima najmanje 16 miliona ljudi koji boluju od srčane insuficijencije. Međutim, nedostatak donora i efikasnih lekova predstavljaju ograničenja za transplantaciju ljudskih organa. Na sreću, razvoj veštačkih srca postao je obećavajuće rešenje za produženje života tih pacijenata, rekao je Liu Sjaočeng, direktor bolnice TEDA.

Aparat za veštačko srce domaće proizvodnje jeftiniji je od uvoznih proizvoda. Prema navodima programera, trenutno se testira "Hartkon 2".

"Nastavićemo saradnju između medicine i inženjeringa kako bismo spasili više života", rekao je Liu.

Teme