Web Analytics
Srbija potpisala sa Francuskom ugovor o nabavci aviona 'rafal' i još 11 dokumenata o saradnji - BetaRS

Srbija potpisala sa Francuskom ugovor o nabavci aviona 'rafal' i još 11 dokumenata o saradnji

Politika | 29.08.2024 | access_time 20:50
Srbija potpisala sa Francuskom ugovor o nabavci aviona 'rafal' i još 11 dokumenata o saradnji
Foto: Beta/ Miloš Miškov

Srbija je tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpisala ugovor o nabavci višenamenskih borbenih aviona "rafal" od francuske kompanije Daso aviasion, kao i još 11 posrazuma o saradnju u oblasti energije i rudarstva, zaštite životne sredine, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kulture.

Ugovorom je planirana kupovina 12 višenamenskih aviona "rafal" u uvrednosti 2,7 milijardi evra. To je prva nabavka te vrste koju je Srbija ugovorila sa nekom zapadnom zemljom.

Predsednik Francuske Makron poručio je u četvratak uveče, prvog dana dvodnevne posete, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbiji mesto u EU i da je EU potrebna jaka Srbija.

Makron će u petak sa Vučićem posetiti Novi Sad gde će Galeriju Matice premijerno obići novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka, a potom će govoriti na skupu o veštačkoj inteligenciji.

Francuski predsednik će posetu Srbijim zavšiti prisustvom na ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, čiji je koncesionar francuska kompanija Vinci.

Vučić je u petak izjavio da je Francuskoj zahvalan na sve većem nivou investicija i bližoj saradnji.

"Mi, Srbi smo sa Francuzima bili i ostali tradicionalni prijatelji, mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju, zahvalan sam i na sve većem nivou investicija u našu zemlju i sve bližoj saradnji u različitim sferama društvenog života", napisao je Vučić na Instagramu.
 
Francuski predsednik napisao je na svom instagram nalogu napisao da je "srpski izbor 'rafala' dugoročni savez dve zemlje u okviru jače i suverenije Evrope".

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 12.000 ljudi. Trgovinska razmena Srbije i Francuske iznosi oko dve milijarde evra, pri čemu Srbija ima suficit u prodaji roba.

Francuske kompanije, kao i kineske, učestvuju u izgradnji beogradskog metroa čija prva linija treba da bude otvorena 2028. godine.
 
(beta/cmg)

Teme