Web Analytics
Partneri Srbija: Građani uskraćeni za informacije, institucije održavaju privid transparentnosti - BetaRS

Partneri Srbija: Građani uskraćeni za informacije, institucije održavaju privid transparentnosti

Politika | 30.08.2024 | access_time 15:20
Partneri Srbija: Građani uskraćeni za informacije, institucije održavaju privid transparentnosti
prt. scr youtube
Godišnje istraživanje ogranizacije "Partneri Srbija" pokazalo je da institucije uglavnom održavaju privid transparentnosti u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja tako što javnosti čine dostupnim samo osnovne informacije poput nadležnosti institucija, imena najviših funkcionera i kontakt podataka.

Posle 20 godina primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja istraživačica organizacije "Partneri Srbija" Kristina Obrenović je danas navela da građani ostaju uskraćeni za ključne informacije o radu osnovnih institucija, poput godišnjih programa rada, izveštaja o radu, podataka o prihodima i rashodima institucija.

"Transparentnost i otvorenost su ključni faktori za razvoj demokratskog društva, jer omogućavaju građanima da budu informisani o radu Vlade i drugih institucija, i da aktivno učestvuju u političkim procesima", rekla je Obrenović.

Uz to, povećana transparentnost može poboljšati efikasnost i integritet institucija, smanjiti rizik od korupcije, i podstaći druge institucije da slede primer odgovorne i otvorene komunikacije sa građanima, navela je ona.

Po njenim rečima, 20 godina od primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u Srbiji se navršava "u atmosferi gušenja prava i sloboda".

"Ako se uzme da je prvih 10 godina primene Zakona bilo prilagođavanja, učenja i unapređenja ostvarivanja ovog prava, drugih 10 godina je obeležila borba za očuvanje dostignutog nivoa prava javnosti da zna", rekla je Obrenović.

U Srbiji, kao i drugde u regionu, kako je navela, "bolno je uočljiv nesklad pravnog okvira kojim se uređuje oblast pristupa informacijama od javnog značaja i primene zakona".

"Uprkos deklarativnom zalaganju države za unapređenje transparentnosti, svedoci smo sve većeg zatvaranja institucija. Međunarodne organizacije, kao i civilni sektor i mediji u Srbiji ukazuju na kontinuirano nazadovanje u pogledu transparentnosti, odgovornosti i slobode informisanja", podsetila je Obrenović.

Organizacija "Partneri Srbija" će sledećeg petka, 6. septembra, na skupu "Budućnost slobode informacija" predstaviti ceo godišnji izveštaj o transparentnosti državnih institucija.

Teme