Web Analytics
Vulin: Vučićeva izjava o 'gužvi u šesnaestercu' namerno izvrnuta - BetaRS

Vulin: Vučićeva izjava o 'gužvi u šesnaestercu' namerno izvrnuta

Politika | 06.09.2024 | access_time 09:15
Vulin: Vučićeva izjava o 'gužvi u šesnaestercu' namerno izvrnuta
Foto: Vlada Srbije/Kabinet A. Vulina

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin rekao je danas da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "gužva u šesnaestercu" namerno izvrnuta i interpretirana kao da neće ići na zasedanje BRIKS-a, na jesen u Kazanju, za koje je dobio poziv.

"To 'gužva u šesnaestercu' se odnosilo na gust raspored i veliki broj sastanaka koji su već ugovoreni za margine Generalne skupštine UN", objasnio je Vulin tokom gostovanja u Dnevniku RTS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u vreme samita grupe BRIKS, na koji ga je pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin, u Beograd dolaze važni gosti iz inostranstva i da ne želi sada da se izjašnjava o učešću na tom skupu.

"Dobio sam pozivnicu pre 10-12 dana da se pridružim samitu grupe BRIKS 23. i 24. oktobra. Mi tada imamo važne goste iz inostranstva, ali ne bih govorio sada o tome. Polako, imamo mnogo važnih poseta, i dolazaka i odlazaka, o tome ćemo oko 10. oktobra da pričamo", kazao je Vučić novinarima.

Prilikom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac-Loznica, Vučić je zahvalio grupi BRIKS i Putinu na pozivu, dodajući da će u oktobru ići i u Njujork, na sednicu Generalne skupštine UN.

"Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice Generalne skupštine UN", naveo je Vučić.

Vulin je kazao i da će predsednik Srbije odluku o tome da li će ići u Kazanj ili ne dogovoriti u već zakazanom direktnom telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vulin je naglasio i da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da ih neće uvoditi.

"Mi smo veliki narod, a veliki narodi ne izdaju svoje prijatelje", podvukao je Vulin.

Rekao je da Srbija neće promeniti svoje stavove o vojnoj neutralnosti, da neće postati članica NATO i da nikada neće dozvoliti da se njena teritorija koristi za napad na Rusiju.

Na pitanje o smanjenju obima bilateralne trgovine između Srbije i Rusije, Vulin je rekao da će se uskoro sastati Mešovita međudržavna komisija i da će "timovi razmotriti" gde je moguće ostvariti napredak.

Dodao je i da je ruskog predsednika zamolio da pregovori o novom gasnom ugovoru počnu odmah iako postojeći ugovor ističe u martu 2025. godine.

"Naravno, konačnu odluku o količinama i ceni će dogovoriti predsednici Vučić i Putin", istakao je Vulin.

Na pitanje kako komentariše veliku pažnju koju je njegov susret sa ruskim predsednikom Putinom izazvao u svetu, a pogovoto u Hrvatskoj, Vulin je rekao da "to pokazuje koliko su Hrvati nervozni jer su svesni da Srbija samostalno vodi spoljnu politiku za razliku od njih".

Teme