Web Analytics
Selaković povodom 120 godina od prve stalne izložbe u Etnografskom muzeju: Tradicija je opet u modi - BetaRS

Selaković povodom 120 godina od prve stalne izložbe u Etnografskom muzeju: Tradicija je opet u modi

Kultura | 20.09.2024 | access_time 22:15
Selaković povodom 120 godina od prve stalne izložbe u Etnografskom muzeju: Tradicija je opet u modi
prt.scr
 Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je danas izložbu "Memorija - terenska istraživanja Etnografskog muzeja", upriličenu u čast 120 godina od prve samostalne postavke.


Kako je saopšteno iz ministarstva kulture, Selaković je tom prilikom rekao da je dolazak u Etnografski muzej obrazac "po kojem je tradicija opet u modi".

"Dolazak u ovaj muzej je kao kretanje uzvodno. Dolazeći ovde kao da se vraćamo svome izvorištu. Vraćamo se tim našim nepismenim gorštacima koji su svest o nacionalnoj pripadnosti i identitetu, svest o onome što i danas nazivamo kulturom u vremenu ropstva i nepismenosti umeli da čuvaju na način koji bi našu današnju generaciju mogao da postidi. Dolazeći u Etnografski muzej mi u stvari pokušavamo da uspostavimo jedan obrazac a to je obrazac po kojem je tradicija opet u modi", rekao je Selaković.

On je naglasio da jačanje ovakve ustanove kulture pokazuje da "ne možemo ni od koga da zahtevamo da poštuje i ceni naš kulturni i moralni kapital ukoliko to ne činimo sami".

"Iz tog razloga, uz podršku predsednika Republike, uz podršku predsednika Vlade i Ministarstva kulture, Etnografski muzej može da računa na ozbiljno partnerstvo u danima koje dolaze. A njegov cilj je da upravo naše bogato etnografsko nasleđe prikažemo i Srbiji i čitavom svetu onda kada nam svet bude došao u goste, a to će biti za nepune tri godine", kazao je Selaković, govoreći o pripremama za "Ekspo 2027".

Na svečanosti povodom 120 godina od prve stalne izložbe nastupili su članovi KUD "Dimitrije Koturović'', hor AKD "Lola" i Nacionalni ansambl "Kolo".

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama