Web Analytics
Odložena odluka o sudbini šume u Beogradu - BetaRS

Odložena odluka o sudbini šume u Beogradu

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 26.09.2024 | access_time 15:40
Odložena odluka o sudbini šume u Beogradu

Odluka o sudbini samonikle šume Bajdina u beogradskom prigradskom naselju Mirijevo, biće doneta kada se konsultuju sve potrebne institucije, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić na današnjoj sednici Komisije za planove Grada Beograda o planu detaljne regulacije tog područja. 

To je bio treći nastavak sednice koja ranije prekidana zbog nereda u sali Gradske uprave, a i danas su dve suprostavljene strane - vlasnici parcela koji hoće izgradnju, a drugi su da ostane šuma i uredi se kao park.

Obe strane se svoje stavove zastupale s mnogo strasti, uz nadvikivanje, uzvike "Bravo!" i "Ua!", aplauze i pištaljke.

Atmosfera se smirila, mada uz povremeno žučno obrazlaganje stavova, tek kada su vlasnici parcela otišli sa sednice pošto je njihov predstavnik Tomislav Petrović obrazložio zašto na mestu šume treba da se investira i gradi.

On je odbacio tvrde da će se cela šuma poseći i to mesto prepustiti izgradnji, već će, kako tvrdi, ostati veliki deo šume. Naveo je da je tamo sada mnogo šipražja, da se istovaruje šut, da je tamo deponija smeća.

On je odbacio tvrdnju da tu nije moguće graditi jer je to klizište kako kaže druga strana, obrazloživši da su nadležne službe temeljno sprovela geološka istraživanja.

"Mi smo ponudili kompromis - sve je bolje nego da to zemljište bude van funkcije. Nama je ono oteto za vreme komunizma i vraćeno restitucijom", rekao je Petrović, navodeći da mu je na to zemljište stigao veliki porez iako nije mogao da ga privede korisnoj nameni.

Građani Mirijeva koji se nikako ne mire sa mogućnošću da se tu napravi "stambeno-poslovni kompleks za više hiljada ljudi", kažu da bi to bilo "surovo" prema njima, kako je rekao Nikola Cvetanović, iz neformalnog udruženja "Mirijevo, zeleno i zdravo".

Po njegovim rečima, ta šuma - "pluća Mirijeva, veća od Kalemegdana" nije bila zavedena kao zelena površina iako je tako planirano, pa je nedefinisana, te su je prethodni urbanisti zaveli kao građevinsko zemljište.

"Stalni su pritisci da se usvoji plan koji bi omogućio izgradnju. Znam da ni urbanisti, ni vi ne stojite iza njega. Kad se bude odlučivalo, podržite građane i javni interesa, odbijte plan", rekao je Cvetanović.

On je rekao da bi usvajanje plana imalo "teške posledice" za građane Mirijeva i da je prikupljeno 2.300 njihovih potpisa protiv toga.

Plan bi "nepovratno izmenio naše živote, uništio bi šumu sem malog procenta, saobraćajno bi zagušio prostor, napravili bi se i drugi veliki problemi", rekao je Cvetanović.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori