Web Analytics
Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi - BetaRS

Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi

Region | 27.09.2024 | access_time 17:55
Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi
BETAPHOTO/RCC/Lydia Lee

Društveno-ekonomska struktura Jugoistočne Evrope je pod sve većim opterećenjem usled smanjenja broja stanovništva i povećanja ekonomskih nejednakosti, zbog čega su neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje lokalnih i regionalnih ekonomskih prilika, izjavila je u Njujorku generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.


"Naša strategija u daljem radu mora obuhvatati sveobuhvatne mere za poboljšanje lokalnih i regionalnih ekonomskih prilika, unapređenje infrastrukture i korišćenje drugih instrumenata kojim će se obezbediti nove mogućnosti za stabilizaciju i revitalizaciju naših ekonomija", rekla je Bregu na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN).

Ministri su na sastanku pohvalili vodeću ulogu Saveta za regionalnu saradnju u usmeravanju i omogućavanju regionalne saradnje i istakli važnost druge faze zajedničkog regionalnog tržišta, čije odobrenje se očekuje na samitu Berlinskog procesa narednog meseca, saopštio je RCC.

Na sastanku u organizaciji Saveta, Bregu je kazala i da se RCC "vodi načelom da je saradnja najveći adut u svetu koji se sve brže menja".

"I nakon gotovo šest godina mog mandata, ovo načelo je i dalje od suštinske važnosti. Naša misija u proteklih šest godina je bila jasna, a to je da se ne samo prilagodimo promenama, već i da ih predvodimo. Naše inicijative, uključujući naš ključni doprinos Berlinskom procesu, okrenute su budućnosti i uvek s ciljem obezbeđivanja održivosti dublje ekonomske integracije našeg regiona i njegovog društvenog razvoja", dodala je Bregu.

Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi
BETAPHOTO/RCC/Lydia Lee

Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište, za period od 2021. do 2024. godine, u koordinaciji RCC, ostvareni su konkretni rezultati za građane Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Najvažniji među njima su potpisivanje Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga na Zapadnom Balkanu, potpisivanje Deklaracije o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, otvaranje zelenih koridora tokom pandemije koronavirusa i njihovo proširenje unutar regiona, kao i potpisivanje 17 sporazuma, odnosno deklaracija, radi olakšavanja kretanja građana, studenata i stručnjaka u regionu, dodaje se.

Tokom tog perioda, RCC je postao glavni regionalni partner u koordinaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, navodi se i dodaje da je Savet sa regionalnim partnerima, u cilju promocije održivog ekonomskog rasta Jugoistočne Evrope, pripremio strategiju "Jugoistočna Evropa 2030" koju su 2021. godine prihvatile sve članice SEECP.

"Iako ovaj put nije bio lagan s obzirom na veliku političku tenziju u regionu, ipak je uvek bio isplativ. Pomenuti sistemski rezultati odražavaju se i u kontinuiranoj ogromnoj podršci građana Zapadnog Balkana regionalnoj saradnji", navela je Bregu.

Bregu: Neophodne sveobuhvatne mere za poboljšanje ekonomskih prilika u Jugoistočnoj Evropi
BETAPHOTO/RCC

Bregu je, kako se navodi, podstakla učesnike SEECP da se dodatno angažuju na sprovođenju regionalnih strategija, kao što su "Jugoistočna Evropa 2030", Zelena agenda za Zapadni Balkan i zajedničko regionalno tržište.

Ukazala je da se tim strategijama usmerava održivi razvoj regiona i istovremeno podstiče regionalna saradnja i unapređuju ekonomski rast, socijalna uključenost i održivost životne sredine.

Pre ministarskog sastanka SEECP, Bregu je razgovarala sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom o značaju evroatlantske i evropske integracije regiona, piše u saopštenju.

Kasanof je, kako navodi RCC, ponovio podršku regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i daljem radu na regionalnim programima, i pohvalio uspehe regiona ostvarene tokom mandata Majlinde Bregu.

Teme