Web Analytics
Rakić (DS): Opozicija se u petak u Gornjim Nedeljicama sastaje sa ekološkim udruženjima - BetaRS

Rakić (DS): Opozicija se u petak u Gornjim Nedeljicama sastaje sa ekološkim udruženjima

Politika | 30.09.2024 | access_time 21:30
Rakić (DS): Opozicija se u petak u Gornjim Nedeljicama sastaje sa ekološkim udruženjima
Foto: Beta/Milos Miskov
Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Dragana Rakić izjavila je večeras da će se predstavnici opozicije u petak u Gornjim Nedeljicama kod Loznice sastati s ekološkim udruženjima da bi se saglasili o zajedničkoj borbi protiv rudnika litijuma u tom kraju.

"Tamo će biti jedan protest već u petak i tu će biti i sastanak, gde ćemo buduće korake i naše zajedničko delovanje usaglasiti. Moramo da delujemo zajedno", rekla je Rakić agenciji Beta na večerašnjem protestu ekoloških udruženja u Beogradu, ispred Doma Narodne Skupštine Srbije.

Dodala je da DS "oduvek insistira na građenju što šireg opozicionog fronta" kojeg bi činili i stranke, pokreti, udruženja građana, neformalna organizacije, sindikati, javne ličnosti, građani...

"Svi moramo da formiramo jedan front odbrane ljudskog života, prirode, i uopšte budućnosti Srbije. Jedino tako možemo da pobedimo automatski režim Aleksandra Vučića", ocenila je poslanica DS.

Upitana ima li bilo kakvu informaciju kada bi mogla da bude sednica Skupštine o predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanju litijuma i bora, kojeg je tražilo 86 poslanika opozicije, Rakić je rekla da poslanici to ne znaju.

"Mi pretpostavljamo da će je (predsednica Skupštine) Ana Brnabić zakazati, odnosno da će tačka o litijumu biti jedna od 60 tačaka nekog dnevnog reda u narednom zasedaju", smatra Rakić.

Ocenila je da će tada predstavnici vlasti biti ovlašćeni predlagači, a ne opozicija koja je predložila zakon o toj zabrani.

"Ovo je samo dokaz koliko se Srpska napredna stranka i njihovo rukovodstvo plaše diskusije o litijumu. Zbog toga što su danas građanima uskratili da slušaju debatu u Skupštini, zbog toga se spontano i dešava ovaj protest", kazala je Rakić.


Teme