Web Analytics
Poljoprivrednici s protesta u Subotici na razgovoru u BIA - BetaRS

Poljoprivrednici s protesta u Subotici na razgovoru u BIA

Ekonomija | 01.10.2024 | access_time 13:10
Poljoprivrednici s protesta u Subotici na razgovoru u BIA
Foto: Beta/Dragan Gojić

U Subotici je danas bez blokade saobraćaja nastavljen protest poljoprivrednika koji će o daljim koracima odlučiti kada se, kako su rekli, član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković vrati sa informativnog razgovora u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Poljoprivrednici kod kružnog toka na "Ipsilon-kraku" auto-puta, koji čekaju sa oko 40 traktora, kazali su reporterki agencije Beta da su na razgovor u BIA pozvani i član Udruženja Marinko Kujundžić i Lalo Toldi iz kluba proizvođača Čantavir, kao i jedan poljoprivrednik iz Malog Iđoša.

Kažu da je član Udruženja Damir Perčić odbio da ide u BIA, a i da su se u medijima pojavili napisi da je on "hrvatski špijun".

Poljoprivrednici tvrde da je danas oko 9.00 časova došlo službeno vozilo sa beogradskim registarskim tablicama u kojem su bili pripadnici BIA u civilu i odveli Perčića na razgovor u svom centru u Subotici.

Plan je bio da u 11.00 časova krenu ka prostorijma SUP-a u Subotici da bi pružili podršku poljoprivrednicima na razgovoru, ali su odustali jer im je Matković poručio da ne dolaze.

Reporterka Bete je nezvanično čula da je u vezi sa zahtevima poljoprivrednika postignut dogovor da će moći da razgovaraju s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

U ponedeljak je oko 70 poljoprivrednih proizvođača sa pedesetak traktora blokiralo "Ispilon-krak" kod Subotice najpre od 12.00 do 14.00 časova, a zatim od 15.00 do 18.00.

Oni od Vlade Srbije traže konkretne datume za realizaciju obećanja prošle godine dogovorenih s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

Traže moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao tokom pandemije koronavirusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme svim poljoprivrednicima, bez pravdanja kupovine računom, gorivo na svim pumpama bez akcize 2025. godine i uređenje robne berze.

 

Završen protest poljoprivrednika u Subotici, razgovor u Ministarstvu poljoprivrede u četvrtak

Protest poljoprivrednika u Subotici je završen, a njihova delegacija će u četvrtak doći u Beograd na razgovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.
Član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković kazao je novinarima da delegacija tog udruženja ima zakazan razgovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u četvrtak, 3. oktobra, u 11 sati.

Matković je kazao da se poljoprivrednici povlače sa puta i da će čekati ishod sasatanka.

Oni na tom sastanku, kako im je obećano, treba da razgovaraju u ispunjavanju zahteva koje su predočili Vladi Srbije.

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže konkretne datume za realizaciju obećanja prošle godine dogovorenih s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

Traže moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao tokom pandemije koronavirusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme svim poljoprivrednicima, bez pravdanja kupovine računom, gorivo na svim pumpama bez akcize 2025. godine i uređenje robne berze.

Porotest je počeo juče kada je oko 70 poljoprivrednih proizvođača, sa pedesetak traktora, blokiralo "Ispilon-krak" kod Subotice najpre od 12.00 do 14.00 časova, a zatim od 15.00 do 18.00.

Današnji protest poljoprivrednika na Ipsilon-kraku" auto-puta, protekao je bez blokade saobraćaja, a oni su, sa oko 40 traktora, čekali ishod informativnog razgovora nekoliko svojih članova sa predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Poljoprivrednici su ranije danas kazali su reporterki agencije Beta da su na razgovor u BIA pozvani članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković, Marinko Kujundžić i Lalo Toldi iz Kluba proizvođača Čantavir, kao i jedan poljoprivrednik iz Malog Iđoša, dok je član Udruženja Damir Perčić odbio da ide u BIA, jer su se u medijima pojavili napisi da je on "hrvatski špijun", ali je i on kasnije odveden na razgovor.

Matković je novinarima potvrdio da je bio na razgovoru u BIA i naveo da je "sve bilo u redu" i da su ih "zamolili za strpljenje i razumevanje".

Teme