Web Analytics
EU nakon primedbi predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma - BetaRS

EU nakon primedbi predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 02.10.2024 | access_time 16:15
EU nakon primedbi predložila odlaganje primene novih pravila o krčenju šuma
Evropska unija je predložila da se za godinu dana odloži primena novih pravila o krčenju šuma nakon negodovanja pojedinih vlada koje tvrde da će to negativno uticati na trgovinu i naneti štetu malim poljoprivrednicima.

Evropska komisija je saopštila da će, ukoliko se članice i Evropski parlament saglase, nova uredba na snagu stupiti 30. decembra 2025. za velika preduzeća i 30. juna 2026. za mikro i mala preduzeća.

Prema toj uredbi kompanije koje prodaju goveđe meso, kakao, kafu, palmino ulje, gumu, drvo i soju moraće da dokažu da u lancu proizvodnje tih proizvoda nije došlo do krčenja šuma. Nova pravila bi se odnosila i na proizvode dobijene od tih sirovina.

Oni koji kritikuju odluku navode da takav stav diskriminiše zemlje sa šumskim resursima i da bi naštetilo njihovom izvozu, dok pristalice insistiraju da će pomoći u očuvanju šuma na globalnom nivou. Krčenje šuma je drugi najveći izvor emisije ugljenika posle fosilnih goriva.

Zvaničnici vodećih izvoznika pomenute robe poput Brazila, Indonezije i Obale Slonovače strahuju da bi ova uredba mogla da bude trgovinska barijera, da pogodi male farmere i poremeti lance snabdevanja.

Međutim, uredbu su kritikovale i evropske zemlje poput Austrije i Nemačke.

Osim što je predložila odlaganje, EK je objavila i dodatne smernice kako bi kompanijama pojasnili pravila, a države uputili kako da ih sprovode.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija