Web Analytics
U Crnoj Gori zabranjene plastične kese, a poskupela roba - BetaRS

U Crnoj Gori zabranjene plastične kese, a poskupela roba

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 21.10.2024 | access_time 18:15
U Crnoj Gori zabranjene plastične kese, a poskupela roba
U Crnoj Gori su u pojedinim prodavnica cene povećane od juče kada su zabranjene plastične kese i proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Plastične kese su zabranjene Zakonom o upravljanju otpadom.

Te kese koje su bile besplatne, sada se naplaćuju 15 centi, po dva centa se naplaćuju kese u koje se pakuje voće i povrće, a, zavisno od radnje, sedam ili 15 centi deblje kese u koje se roba pakuje na kasama, a do sada su koštale tri centa.

Vlada je pre desetak dana donela uredbu da prodavac lagane plastične kese debljine veće od 50 mikrona državi plaća 0,03 evra po komadu.

Vlada je uredbom ostavila mogućnost trgovcima da besplatno koriste papirne kese, za koje ne moraju izdvajati tu naknadu, i samim tim ne opterećivati kupce troškom za to.

Pošto se naplaćuju i kese i torbe s nazivima firmi i reklamama, ekspert za zaštitu potrošača Jovo Rabrenović je rekao za list "Pobjeda" da se time krši Zakon o zaštiti potrošača jer po tom zakonu takve kese treba da su besplatne pošto se smatraju promotivnim materijalom.

Rekao je da pojedini trgovci pokušavaju da to zaobiđu "kreativnim stilizacijama natpisa" ili dodavanjem minimalnih izmena, čak samo jednog slova, da bi izbegli direktno pominjanje naziva trgovine.

Pojavio se i novi problem da trgovci po 15 centi naplaćuju dozvoljene plastične kese, te potrošači na kraju moraju da plate čak i unapređenje ekoloških standarda i poboljšanje uslova zaštite životne sredine, rekao je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija