Web Analytics
Kina objavila prve smernice za multidisciplinarnu dijagnozu i lečenje gojaznosti - BetaRS

Kina objavila prve smernice za multidisciplinarnu dijagnozu i lečenje gojaznosti

Svet | 23.10.2024 | access_time 12:45
Kina objavila prve smernice za multidisciplinarnu dijagnozu i lečenje gojaznosti
Foto: Xinhua/Yang Shiyan
Kina je 17. oktobra objavila prve smernice za multidisciplinarnu dijagnozu i lečenje gojaznosti, javlja Sinhua.

Naglašavajući pristup zasnovan na multidisciplinarnom timu, smernice su objavljene kako bi se standardizovala dijagnoza i lečenje ovog stanja, te kako bi se osigurali kvalitet i bezbednost medicinske nege, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija (NHC), koja je vodila izradu ovog dokumenta.

Smernice se bave standardima dijagnoze, klasifikacijom i fazama gojaznosti. Deo o lečenju obuhvata metode za bihevioralne, psihološke i sportske intervencije, medicinsku nutritivnu terapiju, lečenje lekovima, operacije za gubitak težine i metaboličke operacije, kao i pristupe tradicionalne medicine.

Prema smernicama, pet lekova je odobreno u Kini za lečenje primarne gojaznosti kod odraslih. Nijedan lek nije odobren za lečenje nasledne gojaznosti u Kini.

Druga najveća ekonomija na svetu bori se protiv gojaznosti, koja je uglavnom "slatki teret" blagostanja. Više od polovine odraslih u zemlji ima prekomernu težinu ili je gojazno, a stopa bi mogla dostići 65,3 odsto do 2030. godine, prema izveštaju NHC-a iz 2020. godine.

Kina se vekovima borila da prehrani svoje ogromno stanovništvo. Pothranjenost je bila ozbiljan problem za mnoge porodice pre nego što su počele reforme i otvaranje krajem 1970-ih. Gojaznost se pojavila kao nenamerna posledica poboljšanja životnog standarda u zemlji.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena