Web Analytics
Španija zabrinuta zbog poziva na bojkot njenih jagoda u Nemačkoj - BetaRS

Španija zabrinuta zbog poziva na bojkot njenih jagoda u Nemačkoj

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 05.06.2023 | access_time 20:45
Španija zabrinuta zbog poziva na bojkot njenih jagoda u Nemačkoj
Sukob oko korišćenja vode u sušom pogođenom poljoprivrednom sektoru Španije rizikuje da naruši izvoz jagoda, jednog od najprepoznatljivijih španskih izvoznih proizvoda u evropskim supermarketima, piše danas Fajnenšel tajms.

Španska socijalistička ministarka za životnu sredinu Teresa ​​Ribera rekla je za Fajnenšel tajms da su neki poljoprivrednici suočeni sa "istinskim rizikom po reputaciju", dok nemačka grupa aktivista Kampakt vodi kampanju za bojkot "jagoda od suše".

Koren spora leži u zakonu koji je predložila konzervativna vlada španskog regiona Andaluzija, za koji kritičari kažu da bi legalizovao 1.000 ilegalnih bunara koje koriste poljoprivrednici i da bi mogao da isuši jednu od najvažnijih evropskih močvara, Donjanu.

Nedostatak vode je sve kritičniji problem za Evropu, gde temperature rastu brže nego na bilo kom drugom kontinentu, kao i tenzije između raznih korisnika vode i zahteva za zaštitom životne sredine.

Sukob podstiče tenzije u Španiji između vladajuće Socijalističke partije i opozicione konzervativne Narodne stranke. Premijer Pedro Sančes raspisao je vanredne izbore prošle nedelje, dan pošto je pretrpeo težak poraz na regionalnim izborima od Narodne stranke, koja je preuzela nekoliko regiona od socijalista.

Ribera, koja je i zamenica premijera, rekla je da namera andaluzijske vlade "stvara paniku". Ona je optužila predsednika Andaluzije Huana Manuela Morena Bonilu za "proračunatu dvosmislenost" jer je nagovestio da bi poljoprivrednici mogli da koriste svu vodu koju žele, ne priznajući da bi to iscrplo podzemne vode Donjane.

Taj predlog je podstakao nemačku levičarsku grupu Kampakt da pozove velike lance supermarketa kao što su Lidl i Aldi da prestanu da kupuju proizvode koji se uzgajaju oko Donjane, dela provincije Uelva koja se bavi proizvodnjom jagodičastog voća u Andaluziji.

Nemačka grupa tvrdi da Španija rizikuje katastrofu kako bi uzgajala jeftine jagode za nemačke potrošače, a onlajn peticiju koju je pokrenula potpisalo je oko 160.000 ljudi. Posle Nemačke, koja je prošle godine uvezla španske jagode u vrednosti od 196 miliona evra, najveća izvozna tržišta tog sektora su Velika Britanija, Francuska i Italija.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus posetio je Donjanu u aprilu kako bi pružio podršku Sančesovoj vladi u protivljenju predloženom zakonu u Andaluziji.

Da je poseta Sinkevičijusa politička ocenila je konzervativna Evropska narodna partija, čija je članica španska Narodna stranka, koja ga je optužila da vodi kampanju u korist socijalista. Sinkevičijus, litvanski političar iz redova zelenih, demantovao je te tvrdnje.

Devet poslanika nemačkog parlamenta iz više partija posetiće Španiju ove nedelje u okviru misije "pronalaženja činjenica" o Donjani i oni bi trebalo da se sastanu sa članovima i vlade Andaluzije i Sančesovog kabineta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija