Web Analytics
Američki grad gori na 43 Celzijusa 19 dana uzastopno - BetaRS

Američki grad gori na 43 Celzijusa 19 dana uzastopno

Klimatske promene | Izvor: Beta-AP | 19.07.2023 | access_time 07:10
Američki grad gori na 43 Celzijusa 19 dana uzastopno
Ekstremne vrućine u gradu Finiksu postavile su rekord u utorak koji je bio 19. uzastopni dan s temperaturom od najmanje 43 stepena Celzijusa.

Dok se klimatske promene koje je izazvao čovek i meteorloška pojava El Ninjo kombinuju i ruše rekorde vrućine širom sveta, region Finiksa izdvaja se u SAD: nijedan drugi veliki grad nije toliku temperaturu tokom dana, a noću čak 32 stepena imao duže od Finiksa.

Oko 200 centara za hlađenje i hidrataciju je postavljeno širom grada, ali većina se zatvara rano popodne zbog nestašice ljudstva i novca.

Ceo svet je uzavreo i u junu i u julu. Skoro svakog julskog dana prosečna temperatura u svetu je bila viša od najviše izmerene proteklih godina, a američke meteorološke stanice oborile su više od 860 toplotnih rekorda u proteklih sedam dana.

"Ovo će verovatno biti jedan od najznačajnijih perioda u gradskom zdravstvenom dosijeu smrti i bolesti", rekao je David Hondula, iz gradske administraciije.

Toplotni talas u Finiksu ima i dugoročne i kratkoročne uzroke, rekao je Rendi Cerveni sa Univerziteta u Arizoni. Dugoročni, tokom poslednjih decenija, posledica su ljudske aktivnosti, a kratkoročni uzrok je visok pritisak na zapadu Sjedinjenih Država, nazvan "toplotna kupola" - visok vazdušni pritisak koji ne samo što donosi i stvara toplotu, već sprečava kišu i oblake da donesu olakšanje.

"Ovaj toplotni talas je jak i neumoljiv", rekla je Ketrin Džejkobs, direktorka Centra za nauku i rešenja o prilagođavanju klimi na Univerzitetu u Arizoni. "Nažalost, to je preteča onoga što dolazi", upozorila je ona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene