Web Analytics
Zbog velikih požara koji su zahvatili šume u Grčkoj naređene su evakuacije u blizini Atine - BetaRS

Zbog velikih požara koji su zahvatili šume u Grčkoj naređene su evakuacije u blizini Atine

Klimatske promene | Izvor: Beta-AP | 24.08.2023 | access_time 14:10
Zbog velikih požara koji su zahvatili šume u Grčkoj naređene su evakuacije u blizini Atine
Veliki šumski požari koji danima gore u severoistočnoj Grčkoj i na rubovima glavnog grada Atine spalili su danas još šuma i primorali na dodatne evakuacije dok se vatrogasci bore s jakim vetrom kako bi ih bar stavili pod kontrolu.

U požarima je tokom prošle nedelje poginulo 20 ljudi. Od njih osamnaest su migranti koji su prešli preko obližnje granice sa Turskom. Njihova tela vatrogasci su našli kod kolibe u izgoreloj šumskoj oblasti na severoistoku Grčke.

Šezdeset vatrogasaca je povređeno u borbi s plamenom, rekao je danas portparol vatrogasne službe Joanis Artopios.

Desetine aviona za gašenje požara pomažu stotinama vatrogasaca da uguše mnogobrojne požare širom zemlje. Samo u sredu, vatrogasci su se borili sa 99 požara, saopštile su vlasti.

Na severoistoku Grčke, veliki požar u oblasti Aleksandrupolisa je izazvao mnogobrojne evakuacije, uključujući i gradske Opšte bolnice, a gori već šesti dan bez znakova da se smiruje.

Po podacima Službe  Evropske unije za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus, požar u Aleksandrupolisu gori na 723 kvadratna kilometra što ga čini jednim od najvećih na evropskom tlu u poslednjih godina.

Na periferiji Atine veliki požar koji je uništio kuće u podnožju prigradske planine Parnite u sredu je plamteo preko šumovitih padina i pretio nacionalnom parku koji je jedno od poslednjih šumovitih područja u blizini tog grada.

Izdata su naređenja za evakuaciju nekoliko rubnih predgrađa Atine, dok su mnoga druga naselja u pripravnosti za evakuaciju.

Pošto su vatrogasne snage istegnute do krajnjih granica, Grčka je zatražila pomoć drugih evropskih zemalja. Nemačka, Švedska i Kipar su poslali avione, dok na tlu pomažu desetine rumunskih, francuskih, čeških, bugarskih i albanskih vatrogasaca.

S toplim i suvim letima, zemlje južne Evrope su posebno sklone požarima. Zvaničnici Evropske unije okrivili su klimatske promene za sve veću učestalost i intenzitet šumskih požara u Evropi, napominjući da je 2022. godina bila druga najgora godina u istoriji posle 2017. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene