Web Analytics
Stefanović (SSP): Svako ko ćuti na pomeranje spomenika u Prištini radi protiv pomirenja - BetaRS

Stefanović (SSP): Svako ko ćuti na pomeranje spomenika u Prištini radi protiv pomirenja

Politika | 15.11.2023 | access_time 09:25
Stefanović (SSP): Svako ko ćuti na pomeranje spomenika u Prištini radi protiv pomirenja
Foto: Beta/Milan Obradovic

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je danas da svako ko danas ćuti na pomeranje spomenika srpskim vojnicima na groblju u Prištini direktno radi protiv pomirenja srpskog i albanskog naroda koji je preduslov održivog rešenja na Zapadnom Balkanu.



Ocenio je taj čin kao sraman pokušaj revizije istorije i uvredu za sve potomke žrtava Prvog svetskog rata.

"Obračun sa grobovima koji je do sada bio odlika anonimnih ekstremista koji su pod okriljem noći lomili i rušili spomenike, od pre nokoliko dana je postao zvanična politika vlasti u Prištini koja podršku ima kod ambasadora zemlje saveznice. Nekada su predstavnici bratskog i savezničkog francuskog naroda obezbeđivali brodove i municiju kojima su spasili srpski narod i vojsku", rekao je Stefanović u saopštenju.

Naveo je da je čin francuskog ambasadora "primer sramote i stida sopstvene istorije zarad zaštite od eventualne mržnje zvanične Prištine".

"Pogotovo je tragično što je francuski ambasador doneo sam odluku o pomeranju spomenika palim srpskim junacima u ratovima od 1912. do 1918. godine u sramnom činu autocenzure i straha od moguće nepovoljne reakcije Prištine. Ne može se slavna istorija sakriti, koliko god je pomerali u stranu. Veliki spomenik Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu bi zavapio da može", rekao je Stefanović.

Teme