Web Analytics
U Londonu Globalni samit o bezbednosti hrane, najavljene sorte useva otporne na promene klime - BetaRS

U Londonu Globalni samit o bezbednosti hrane, najavljene sorte useva otporne na promene klime

Klimatske promene | 20.11.2023 | access_time 15:40
U Londonu Globalni samit o bezbednosti hrane, najavljene sorte useva otporne na promene klime
Foto: Pixabay

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je danas u Londonu otvorio Globalni samit o bezbednosti hrane na kojem učestvuju predstavnici više od 20 država, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sunak je da u govoru Velika Britanija uspostavlja novu naučnu inicijativu da bi pomogla razvoj sorti useva otpornijih na klimatske promene: pirinča otpornog na poplave, pšenice otporne na bolesti i drugih.

Najavio je i novo virtuelno središte za povezivanje svetskih istraživača novih, otpornih useva. Tac centar u Velikoj Britaniji će biti deo svetskog istraživačkog partnerstva CGIAR: Science for humanity's greatest challenges.

Britanski lider je pozvao svetske lidere da iskoriste veštačku inteligenciju i drugu najsavremeniju tehnologiju kako bi okončali pothranjenost širom sveta.

UN su na početku samita pozvale donatore da hitno povećaju pomoć i ulože u dugoročna rešenja za rešavanje osnovnih uzroka gladi.

Skup u Londonu su organizovali Somalija i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno sa Fondacijom Dečjeg investicionog fonda (Children's Investment Fund Foundation: CIFF) i Fondacijom Bill i Melinda Gejts (Bill & Melinda Gates Foundation).

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene