Web Analytics
Podrške EU i Švajcarske zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra, za 23 inovativna rešenja - BetaRS

Podrške EU i Švajcarske zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra, za 23 inovativna rešenja

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 23.01.2024 | access_time 11:40
Podrške EU i Švajcarske zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra, za 23 inovativna rešenja
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je danas da je, u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", odabrao 23 najbolje nove inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva koje će dobiti ukupno 1,6 miliona.

Kako je precizirano u saopštenju, te inovacije će biti realizovane zahvaljujući finansijskoj podršci EU i Švajcarske, a doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i zagađenja životne sredine, posebno vazduha, kao i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa.

Inovacije su odabrane putem Javnog poziva za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, a predložila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini ocenio je da je projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji" do sada bio uspešan.

"Sa nekoliko strategija i zakona u oblasti zaštite životne sredine u pripremi, više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije, kao i ubrzavanjem aktivnosti kako bi se intenziviralo finansiranje zelenih projekata", precizirao je on.

Bertolini je poručio da će u narednim mesecima biti urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška.

Šef razvojne saradnje ambasade Švajcarske Ričard Koli izjavio je da da je njegova zemlja zadovoljna što je deo ove inicijative i što podržava inovacije koje imaju veliki potencijal za primenu u većem obimu.

"Repliciranje ovih inovativnih inicijativa bi u značajnoj meri pozitivno uticalo na životnu sredinu u Srbiji, što i nastojimo da postignemo u saradnji sa partnerima na ovom projektu", kazao je Koli.

Među odabranim projektima je, kako je navedeno, regionalna deponija u Subotici koja će, zajedno sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, sprovesti istraživanje o kompostiranju pomoću otpadnog mulja, kako bi se iskoristile velike količine ove materije koja nastaje od otpadnih voda.

Kompanija "Greendecor", u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković", razvija inovativne zelene krovove od biljaka koje su otporne na klimatske promene i pogodne za održavanje, a mogu značajno povećati i energetsku efikasnost zgrada i smanjiti zagađenje vazduha u gradovima.

Kompanija "ArTech inženjering" će od tekstilnog otpada praviti novi građevinski materijal, pogodan za korišćenje u izgradnji puteva, zgrada i u uređenju enterijera.

Među odabranima je i rešenje Javnog komunalnog preduzeća "Kruševac", koje će napraviti zelenu površinu u industrijskoj zoni Kruševca, a u blizini Moravskog koridora, radi unapređenja kvaliteta vazduha u ovoj oblasti.

Sve 23 odabrane inovacije biće sprovedene tokom 2024. godine.

U okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", podršku EU i Švajcarske, u iznosu od 1,3 miliona evra, do sada je već dobilo 29 inovativnih, zelenih rešenja.

Javni poziv za inovativne ideje za zelenu tranziciju srpske privrede otvoren je do kraja 2026. godine, a sledeći odabir pristiglih predloga očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji", uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori