Web Analytics
Ekološki ustanak o izjavi ministarke o kažnjavanju građana: Kaznite velike zagađivače - BetaRS

Ekološki ustanak o izjavi ministarke o kažnjavanju građana: Kaznite velike zagađivače

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 24.04.2024 | access_time 14:10
Ekološki ustanak o izjavi ministarke o kažnjavanju građana: Kaznite velike zagađivače
Foto: Beta/MIlan Obradović
Kažnjavanje građana koji zagađuju okolinu je iznuđena mera koja je potrebna, ali dobiće smisao i značaj tek kada prvo budu kažnjeni veliki zagađivači - ocenio je danas poslanik Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije Dragan Jonić.

Povodom izjave ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović da se zalaže za oštrije kažnjavanje građana koji zagađuju okolinu, Jonić je u saopštenju naveo da ona ne pominje velike inostrane kompanije koje su najveći zagađivači okoline.

"Ministarka ne pominje kineski Ziđin koji od istočne Srbije ubrzano pravi zatrovanu pustinju, ni Gasprom NIS koji već godinama na naftonosnim poljima u Vojvodini bez milosti eksploatiše ono malo nafte i gasa što nam je ostalo i to izuzetno ekološki štetnom tehnikom 'frakinga' posle koje ostaje pustoš, ni železaru HBIS, okorelog zagađivača koji stanovništvo Smedereva i okoline zasipa toksičnom prašinom, ni ozloglašeni Rio Tinto koji planira da radi slično na području Jadra i Rađevine" - naveo je Jonić.

Dodao je da "ministarka i njene kolege ne biraju, ne prave razliku između Istoka i Zapada. Ko god da dođe da iz Srbije otme i iscedi sve što se može – dobrodošao je, i za takve nema kazne".

"Ministarka se pravi da ne zna da se sadržaj kanalizacije dvomilionskog Beograda izliva u Dunav bez ikakve prerade, ni da srpski gradovi već godinama zauzimaju prva mesta na top-listi zagađenosti u svetu" - podsetio je Jonić.

Po njegovim rečima cena za "bezobzirno zagađivanje Srbije, za koje su građani ponajmanje krivi, biće  ogromna" i moraće da se plati "zatvorskim kaznama i nemilosrdnim globama koje će korporativne zagađivače naterati da dobro razmisle pre nego što u naše reke, naš vazduh i našu zemlju istovare svoj toksičan otpad".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori