Web Analytics
Udruženim snagama i multidisciplinarnim pristupom ka zelenijoj festivalskoj industriji - BetaRS

Udruženim snagama i multidisciplinarnim pristupom ka zelenijoj festivalskoj industriji

Zelena Srbija | 08.10.2024 | access_time 13:40
Udruženim snagama i multidisciplinarnim pristupom ka zelenijoj festivalskoj industriji
Foto: EXIT Promo
Konferencija pod nazivom „Izvan plastičnog otpada: Da li smo spremni da uradimo svoj deo?“, održana je u petak, 4. oktobra na novosadskom Sajmu ekologije pod okriljem REMEDIES projekta, koji podržava Evropska unija kroz HORIZON program. Događaj je okupio predstavnike EXIT Fondacije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, uz druge projektne eksperte, kao i predstavnike javnog i privatnog sektora, oko teme inovacija u oblasti upravljanja plastičnim otpadom i zaštite prirode okeana. 

Već dve godine, REMEDIES projekat udružuje 23 organizacije iz 20 zemalja među kojima je važan strateški partner od prvog dana EXIT Fondacija. Cilj projekta je pokretanje trenda prevencije plastičnog otpada kroz angažovanje šire javnosti, sprovođenje koordinisanih akcija i građenje ekološki svesnijeg društva, te je prošlonedeljna konferencija bila prilika za razmenu iskustava i primera dobre prakse iz različitih industrijskih uglova. 

„Kao možda i jedini evropski muzički festival koji je direktno izrastao iz društvenog aktivizma sa ciljem da podstakne pozitivne društvene promene, EXIT je u prvih četvrt veka postojanja sproveo brojne projekte za razvoj mladih i promociju mira, a razvoj ekološke svesti je jedna od najvažnijih tema kojom se EXIT Fondacija bavi od prvog dana”, istakao je u otvarajućem govoru na konferenciji predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije Ivan Petrović. On se osvrnuo na dosadašnje uspešne inicijative GREEN EXIT platforme i istakao značaj podrške Evropske unije u kontekstu dugoročnih ekoloških ciljeva festivala:

„Uz podršku brojnih partnera odgovorno sakupljamo ambalažni otpad na festivalima, a iz godine u godinu uspevamo da u značajnoj meri smanjimo upotrebu plastike i stiropora i prelazimo na održive ambalaže i pribor u gastronomskim zonama EXIT festivala. Kroz nagradne reciklažne akcije za posetioce svake godine smo korak bliže punom rešenju. Posebno nam je značajna podrška Delegacije Evropske unije sa kojom smo razvili strategiju dalje ekologizacije naših aktivnosti“.

EXIT Fondacija trenutno učestvuje u dva pan-evropska projekta, REMEDIES i INSPIRE – prvi je usmeren na redukciju mikroplastike u morima i okeanima, drugi u rekama. Kako sve ovo izgleda u stvarnosti, posetioci mogu da vide na Exitovom Sea Star festivalu u Umagu, na kome su ove godine predstavljena ekološka kozmetička rešenja, a iduće sezone planirana je i inovacija za potpuno zaustavljanje emisije plastike kroz sistem za višekratnu upotrebu čaša. 

„Kao velika platforma i kreativna industrija, otvoreni smo da podržimo podizanje ekološke svesti i naučna istraživanja u ovoj oblasti, a posebno nam je zadovoljstvo što na svojoj strani  imamo sjajne partnere, jer sinergetskim delovanjem možemo napraviti značajne promene“, dodao je u svom obraćanju Petrović. Publiku su nakon njega pozdravili Uroš Novak, međunarodni koordinator REMEDIES projekta i Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i klimu Delegacije Evropske unije u Srbiji, ističući zadovoljstvo zbog saradnje sa Exitom, kao jednim od najvećih i najuticajnih muzičkih festivala u svetu, koji prati  ekološke trendove, u festivalskoj industriji. 

Uvodna obraćanja pratilo je predstavljanje pobedničkih rešenja u okviru „Plastic fantastic“ akcije, a kroz dva okrugla stola - „REMEDIES za okeane: ARENA inovativnih rešenja“ i „Inicijativa Green EXIT -  prošlost i budućnost“, okupljeni stručnjaci su imali priliku da na temeljima nauke, cirkularnosti i značaja zajednice u zaštiti vodenih ekosistema, diskutuju o  tehnološkim inovacijama koje doprinose smanjenju zagađenja i razvoju klimatski neutralne ’plave’ ekonomije. 

U okviru prve panel diskusije, analizu postojećih ekoloških navika građana i prostora za njihovu promenu uz pametno investiranje, izneli su pomoćnica načelnika u novosadskoj Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Jelena Moravski, predstavnica Šeraton hotela Olja Kaluđerović, suosnivač i CEO SIMPLETEAM DOO Miloš Šeša i Uroš Novak u ime REMEDIES projekta.

U svetlu dobrih primera, na drugom panelu su inovativna GREEN EXIT rešenja i dobru saradnju detaljnije predstavili programska menadžerka EXIT Fondacije, Ida Siljanović, Nemanja Marjanović, senior koordinatorom projekta “Svaka limenka se računa” u Recan Fondaciji i Antoan Avinjon, u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U sklopu konferencije predstavljenje su i mogućnosti finansiranja projekata od strane Evropske unije u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, o kojima je govorio projektni koordinator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Vladimir Jovanović. 

Zaključak konferencijskih diskusija jeste da poslovno orijentisane alternativne metode mogu značajnije doprineti smanjenju plastičnog otpada i zaštiti okeanskih ekosistema, a da bi one zaživele u praksi, od suštinskog značaja su integrativni pristup, multisektorska saradnja i zajedničke aktivnosti svih delova društva.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori