Web Analytics
Konferencija: Srbija unapredila spremnost za reagovanje na elementarne nepogode - BetaRS

Konferencija: Srbija unapredila spremnost za reagovanje na elementarne nepogode

Klimatske promene | 22.10.2024 | access_time 20:55
Konferencija: Srbija unapredila spremnost za reagovanje na elementarne nepogode
BETAPHOTO/UNDP Communications Serbia
Na regionalnoj konferenciji "Deset godina posle poplava 2014" ocenjeno je da je Srbija danas spremnija za poplave nego što je bila ranije, da je unapredila zakonski okvir, koordinaciju između institucija u prevenciji i reagovanju na katastrofe i uložila značajna sredstva u infrastrukturu za odbranu od poplava.

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre kazao je na otvaranju konferencije da je od Međunarodne donatorske konferencije u julu 2014. godine u Briselu, EU doprinela merama smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji sa približno 250 miliona evra i da je od tog novca obnovljeno više od 2.400 kuća.

"Deceniju nakon razornih poplava, EU i Srbija su dokazale da, kada radimo zajedno, možemo da se suočimo sa prirodnim katastrofama i doprinesemo boljem životu građana. U situaciji koja je sve teža i izazovnija zbog klimatskih promena, EU i Srbija su u proteklih deset godina učinile mnogo u prevenciji poplava i smanjenju rizika. Nabavljena je potrebna oprema, očišćeni su kanali kako bi voda mogla da otiče, a uvedeni su i sistemi za rano upozoravanje, kako bi se ljudi evakuisali na vreme, ukoliko bude potrebno", naveo je Žiofre.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vladan Zagrađanin kazao je da je kroz Mehanizam civilne zaštite EU, Sektor za vanredne situacije MUP Srbije 13 puta tokom 2024. godine uputio pomoć drugim zemljama u kojima su se desile elementarne nepogode.

"Period od deset godina Ministarstvo unutrašnjih poslova je iskoristilo kako bi dodatno izgradilo sistem smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama i pojačalo sposobnosti za efikasan odgovor na svaki mogući izazov. Naši spasilači timovi pomagali su za vreme nezapamćenih katastrofa u Turskoj i Grčkoj, a nabavkom dva helikoptera za gašenje požara, Helikopterska jedinica MUP Srbije je u mogućnosti da pruži neophodnu pomoć građanima naše zemlje i zemljama regiona", dodao je Zagrađanin.

Dvodnevna konferencija "Deset godina posle poplava 2014" okupila je predstavnike i predstavnice vlada i međunarodnih partnera, kao i donosioce odluka u oblasti finansiranja rizika od katastrofa sa Zapadnog Balkana, a održava se u okviru inicijative "EU za Srbiju otpornu na katastrofe".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene