Web Analytics
Begović: Samo 17 odsto ciljeva održivog razvoja ostvarivo do 2030. godine - BetaRS

Begović: Samo 17 odsto ciljeva održivog razvoja ostvarivo do 2030. godine

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 28.10.2024 | access_time 13:40
Begović: Samo 17 odsto ciljeva održivog razvoja ostvarivo do 2030. godine
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović izjavila je danas da je trenutno samo 17 odsto ciljeva održivog razvoja ostvarivo do 2030. godine, što je ocenila kao zabrinjavajuće.

"Potreban nam je privatni sektor, a Core days predstavlja neprocenjivu platformu za kompanije i stručnjake, ali i predstavnike vlada koji se okupljaju da bi osmislili jačanje ekološki odgovornih i održivih praksi", rekla je ona na regionalnoj konferenciji "Core days 2024: Odgovor na ESG izazove", objavila je Vlada Srbije.

Begović je navela da su investicije u ESG (životna sredina, društvo i upravljanje) principe poslednjih godina dovele do rasta obaveza kompanija kada je reč o ulaganju u sopstvenu održivost i odgovorne poslovne prakse.

Istakla je da uz to ide i sve veća svest, kao i regulatorni pritisak potrošača, a uključujući ESG principe, pa kompanije ne samo da unapređuju svoje performanse i učinak, već i doprinose ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

Begović je naglasila da Srbije prepoznaje potrebu da se prevaziđu izazovi i u oblasti Zelene agende i dodala da su nadležni svesni ne samo ESG principa i posvećeni njihovom uključivanju u politike i svakodnevne prakse.

Glavna tema skupa je podsticanje zelene tranzicije, održivo poslovanje, kao i prilike i prepreke sa kojima se domaće kompanije suočavaju u pokušaju da smanje emisije ugljen-dioksida u svojim lancima snabdevanja.

Na otvaranju konferencije govorili su i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Kraljevine Švedske An Šarlot Malm i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

ESG principi su skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori