Web Analytics
Grad Niš: Neće biti seče drveća kod Niške tvrđave - BetaRS

Grad Niš: Neće biti seče drveća kod Niške tvrđave

Zelena Srbija | 19.06.2023 | access_time 17:20
Grad Niš: Neće biti seče drveća kod Niške tvrđave
Foto: Ana Slovic
Gradski većnik Miroslav Đokić izjavio je danas da seče višedecenijskih stabala drveća neće biti prilikom najavljene izgradnje parka ispred Beogradske kapije niške Tvrđave, već da će biti posađen dodatni drvored.

"Sva postojeća stabla ušla su u projekat izgradnje parka koji je radio Zavod za urbanizam. Pored novog drveća, predviđena je i sadnja zelenih površina na tom prostoru", kazao je Đokić na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Đokić je rekao da je Niš drugi grad u Srbiji koji je nabavio uređaj "rezistograf" za proveru stanja stabala drveća.

"Ubuduće ni jedno stablo neće biti posečeno dok se ne ispita tim uređajem", rekao je Đokić.

Po njegovim rečima, na današnjoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se gradski Fond za zaštitu životne sredine sa devet miliona dinara, koliko je godišnje iznosio do sada, poveća na 18 miliona.

"Taj novac biće iskorišćen za izgradnju parkova i uređenje zelenih površina u gradu", kazao je Đokić.

On je istakao da je bilo mnogo primedbi građana zbog toga što kej pored Nišave i obale Gabrovačke reke nisu pokošeni, ali da je to učinjeno proteklih dana.

Đokić je kazao da je košenje bedema pored Nišave i Gabrovačke reke obaveza "Srbijavoda", a pomogli su i radnici Javno komunalnog preduzeća "Medijana".

Gradsko veće usvojilo je danas i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Niša, a Đokić je rekao da će se kvalitet vazduha ubuduće proveravati na 21 mestu: na pet fiksnim uređajima, a na 16 mobilnim.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori