Web Analytics
Kod Bačke Topole nadjeni uginuli orao belorepan i otrovni mamci - BetaRS

Kod Bačke Topole nadjeni uginuli orao belorepan i otrovni mamci

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 19.09.2023 | access_time 17:20
Kod Bačke Topole nadjeni uginuli orao belorepan i otrovni mamci
Aktivisti Ekološkog društva "Arkus" iz Bačke Topole su na oranicama izmedju naselja Karadjodjevo i Mali Beograd našli uginulog orla belorepana i četiri mamca - parčadi ribe prekrivene ružičastom materijom.

Pretpostavlja se da se orao otrovao "furadanom", poljoprivrednim pesticidom čija je upotreba zabranjena, prenosi portal Magločistač.

U "Arkusu" pretpostvljaju da je mamac bio namenjen lisicama ili šakalima, kao pre tri godine, kada je na istom području od trovanja uginulo 18 životinja.

"Mi smo u nedelju odmah podneli krivičnu prijavuprotiv počinioca, a obavešteno je i Tužilaštvo", rekao je predsednik "Arkusa" Akoš Harkai.

On je rekao da ružičasta boja ukazuje da je ponovo trovanje furadanom, ali će analize utvrditi uzrok uginuća ptice koja je odneta u Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.

Reč je o istoj lokaciji kao i 2019. i 2020. godine kada je bilo masovnog trovanja, naveo je Harkai.

Juče su na to mesto s aktivistima "Arkusa" otišli predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala, kao i ekološka i veterinarska inspekcija.

"Procenjujemo da su mamci postavljeni pre oko mesec i po i strahujemo da ih ima još, ali je to veoma teško utvrditi. Dodatni problem je što 'furadan' dugo deluje, i nadamo se da neće nastradati još neka životinja", rekao je Harkai.

Ove godine je na području Bačke Topole prvi put uočen jedan gnezdeći par orlova belorepana koji je, na osnovu podataka "Arkusa", imao dva mladunca. Pretpostavlja se da je uginula ptica jedna od ta dva ovogodišnja mladunca, te da su Bačkoj Topoli sada preostala još tri orla belorepana.

S obzirom na to da je to strogo zaštićena vrsta ptica u Srbiji, predvidjena je kazna za krivično delo ubijanja, mučenja ili povredjivanja životinja od 1.200 do milion dinara, a sud može izreći i kaznu zatvora do tri godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori