Web Analytics
Potpisani ugovori o finansiranju izgradnje vetroparka Pupin u Kovačici - BetaRS

Potpisani ugovori o finansiranju izgradnje vetroparka Pupin u Kovačici

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 26.03.2024 | access_time 20:25
Potpisani ugovori o finansiranju izgradnje vetroparka Pupin u Kovačici

Izraelska kompanija "Enlight Renewable Energy" potpisala je danas u Beogradu tri ugovora o finansiranju izgradnje vetroparka "Pupin" na teritoriji opštine Kovačica, što je investicija u vrednosti oko 100 miliona evra.

Ugovori su potpisani sa Elektroprivredom Srbije (EPS), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste bankom o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti, kreditiranju i stupanju u projekat.

Potpisivanju ugovora za vetropark "Pupin" je prisustvovala ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović koja je rekla je to drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama.

"Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 400.000 domaćinstava u Srbiji. Važno je što će proizvedena energija iz ove elektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja", rekla je Đedović Handanović. 

Podsetila je da je država unapredila zakonodavni okvir i propise kako bi stvorila povoljan ambijent za više investicija u zelenu energiju koja će u budućnosti postati glavni domaći izvor električne energije.



"Srbija ima dvostruko više sunčanih dana od Nemačke, ali taj potencijal ne koristimo u dovoljnoj meri. Vlada će nastaviti da jača regulatorni okvir i čini ga još predvidljivijim, a kompanije iz privatnog sektora pozivam da iskoriste potencijal koje Srbija ima, da kandiduju svoje projekte na narednim aukcijama i da zajedno ubrzamo put Srbije ka većoj energetskoj sigurnosti korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije", poručila je ministarka.

Đedović Handanović je navela da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno i učešće javnih investicija, kao i da su svi učesnici energetske tranzicije i građani i privreda i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli je rekao vetropark "Pupin" 354. projekat koji EBRD potpisuje u Srbiji od 2001. godine.

"Izuzetno smo ponosni što je EBRD jedan od finansijera vetroparka i nestrpljenjem očekujemo nastavak saradnje s našim partnerima u Ministarstvu rudarstva i energetike, EPS-om i EMS-om, na drugoj aukciji za solarnu i vetroelektranu energiju, kojoj se nadamo", rekao je on.

Ćlan Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Nikola Stamenković je rekao da je za tu bankarsku grupaciju svaka investicija u održive izvore energije od izuzetne važnosti.

"Vetropark 'Pupin' je još jedan veliki korak napred u zelenoj tranziciji Srbije i zaista smo ponosni što smo deo ovako značajnog projekta. Verujemo da će ovaj vetropark, peti u našem lokalnom portfoliju, značajno doprineti daljoj diversifikaciji izvora energije i time pozitivno uticati na ekonomski rast, zaštitu životne sredine i zdravlja naših građana", kazao je on.

Erste banka, kako je dodao, brigu o životnoj sredini smatramo svojom odgovornošću, ali i obavezom.

"Kontinuiranim aktivnostima nastojimo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu gde god je to moguće i da inovativnim rešenjima doprinesemo ekološkoj održivosti, što potvrđuju i podaci o ukupnoj količini zelene energije u Srbiji koja je proizvedena zahvaljujući našoj kreditnoj podršci. I pre ove investicije finansirali smo preko 70 projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, Erste banka je samostalno kao i u saradnji sa drugim finansijskim institucijama učestvovala u finansiranju preko 530 megavata zelene energije, što predstavlja više od 80 odsto kapaciteta u obnovljim izvorima energije u Srbiji. 

Vršilad dužnosti direktora EPS-a Dušan Živković je rekao da je potpisivanje ugovora sa kompanijom Enlight K2-Wind za vetroelektranu "Pupin" nastavak su rada i nastojanja Ministarstva rudarstva i energetike i kompanija u elektroenergetskom sektoru da zajednički u budućnosti povećaju udeo zelene energije u Srbiji.

"Ugovor sa vetroparkom koji se potpisuje na 15 godina, potvrda je da je EPS pouzdan i neretko neophodan partner za investitore u zelenu energiju. Važno je što će EPS po završetku gradnje vetroparka, snage 95,5 megavata, preuzimati svu proizvedenu električnu energiju. Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, što će EPS omogućiti dodatni profit. Ova energija daće i dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede", kazao je Živković.

Istakao je da će EPS povećaćeti obim električne energije na koju se neće odnositi ekološke takse, što u budućnosti smanjuje ukupne troškove te kompanije.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori